Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Sanayi tesislerinin çevresel performansları belgelendirilecek

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği, Resmi Gazetede yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; yönetmelik kapsamında düzenlenecek Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi ile sanayi tesislerinin, uluslararası kabul görmüş mevcut en iyi teknikler çerçevesinde çevresel performans durumları ortaya konulacak. Çevresel performans durumlarına göre belgelendirilen sanayicilerin uluslararası pazarda rekabet gücünün artırılması sağlanacak. Sanayide çevre dostu üretim süreçleri yaygınlaşacak. Yenilikçi ve temiz teknolojilerin kullanımına öncelik verilecek. Yerli teknoloji üretimi desteklenerek istihdama da katkı sağlanacak.

6 BİN TESİS DÖNÜŞÜM YOLUNDA

Yönetmelik kapsamına giren enerji, metal, mineral, kimya, atık yönetimi ile tekstil, otomotiv, deri, kağıt, gıda, hayvancılık gibi sektörlerde yaklaşık 6 bin tesis bulunuyor. Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi ile tesisler mevcut en iyi tekniklerin kullanım durumuna göre, yüzde 100 uyumdan yüzde 50 uyuma kadar Adan Fye sınıflandırılacak. Belgelendirme sürecindeki raporlamalar, alanında yetkin ve Bakanlık tarafından yetkilendirilen kişiler tarafından yürütülecek.

TESİSLERİN NİHAİ HEDEFİ A SINIFI BELGE OLACAK

Çevreci üretimi destekledikleri için A Sınıfı Belge elde eden sanayi tesisleri uluslararası pazarda da prestij kazanacak. Bu belgeyi almak için tesislerin yenilikçi ve temiz teknolojileri kullanmaları zorunlu olacak. Yönetmelik ile sanayi tesislerinin kademeli yeşil dönüşümü sağlanacak. Yeni sanayi tesisleri yürürlük tarihinden itibaren en az D sınıfında olacak şekilde kurulacak ve işletmeye alınacak. Mevcut tesisler ise yürürlük tarihinden itibaren belgelendirilmeye başlanacak. Belge sınıfı kademeli bir geçişle 31 Aralık 2028 tarihinden itibaren en az F, 31 Aralık 2030 tarihinden itibaren ise en az D sınıfında olacak.

TEMİZ TEKNOLOJİ İÇİN YATIRIM VE TEŞVİK SAĞLANACAK

Çevreci teknoloji için doğan yatırım ihtiyaçları için de bakanlık yeşil finansman imkanlarına erişimi kolaylaştıracak. Yatırım ihtiyacı olan sanayi tesisleri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının girişimleriyle Dünya Bankası tarafından yönlendirilen Türkiyede Sanayi Emisyonlarının Azaltımı Projesi kapsamında 416,7 milyon dolar finansman kaynağından Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası aracılığıyla yararlanabilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sanayicilerin finansman imkanlarına erişimini kolaylaştırmak için bir protokolü daha hayata geçirecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. (KKB) arasında çevresel performansa esas veri paylaşımına ilişkin protokol bugün imzalanacak. Törene, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katılacak.

HEM DOĞAMIZ HEM SANAYİMİZ HEM ÜLKEMİZ KAZANACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yönetmeliğin getirdiği yeniliklere ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yeşil Kalkınma hamlemizde çok önemli bir adım daha atıyoruz. Cumhurbaşkanımızın dünyaya ilan ettiği 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerimize yaklaştıracak Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği yayımlandı. Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi için çevreci üretimi teşvik edecek düzenlemeyle hem doğamız hem sanayimiz hem ülkemiz kazanacak” ifadelerini kullandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir