Türkiye

SAMSUN Prof. Dr. Yusuf Demir: Kuraklık riskimiz hala devam ediyor

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

SAMSUN Ondokuz Mayıs Fakültesi Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, “Yaz aylarında düzenli yağış almayı bekliyoruz. Ancak kuraklık riskimiz hala devam ediyor. Türkiyede yağış rejimi ve yağışın düşüş süreci değişti. Mevcut kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Sıcaklıkların arttığının fazla olması Türkiyedeki su kaynaklarının ayrıntılı olarak ilgilendiğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Demir, “Kış kuraklığı önemli bir sıcaklığa sahip. Özellikle birçok yerde yeterli kar yağışını alamaması, yer altı suları ile beslenmesinin eksik olması sonucu ve yağışlarda yeterli alanların düşmesi önümüzde ciddi riskleri beraberinde getiriyor. Bugün sürekliliğin pek çok yerde ciddi anlamda bir sıcaklık artışının gerçekleştiği nokta. Bu sıcaklık Türkiyedeki hem su kaynaklarımızı hem de anlaşma üretim ve sulama açısından bakımla ilgilendiriyor” diye konuştu.

Dünyadaki meteorolojik olay ile Türkiyenin de bundan etkileneceğini ifade eden Prof. Türkiyede son aylarda farklı sistemler ani satıcılarla karşılaşmaya başladık. Türkiyede yağış rejimi ve yağışın düşüş süreci değişti. Meteoroloji uzmanlarının pek çoğunun yaptığı programlamalara göre birkaç yıl boyunca dünya genelinde pek çok yerde ciddi meteorolojik olaylar bekleniyor. Türkiyenin maruz kalma ihtimali var. Yer altı su yağışlarının kar yağışlarının düşmesi ile birlikte yetersiz olması, yaz aylarında özellikle su kaynaklarımız, barajlarımız, göletlerimizin doluluk oranlarının hızlı şekilde başlaması beklenebilir. Bunun içinde mevcut kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız” dedi.

Yaşanan bu kuraklık süreci anlaşmasının refahını ve bölgesel etkileyeceğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Demir, şöyle devam etti: Yaz aylarında düzenli bir yağış almayı bekliyoruz. Ancak sürecin devam etme ihtimalinin de yüksek olduğu görülüyor. Yani kuraklık riskimiz hala devam ediyor. Ağustos başına kadar toplamda beklediğimiz yağışların altında bir yağış düşme ihtimali yüksek. Böyle bir süreçte hem içme kaynaklarımızı hem de sulama kaynaklarımızı detaylı bir şekilde ilgilendiriyoruz. İstanbulda onun bir insanın 1 bardak suyu tasarruf etmesi neredeyse bir baraj dolusu suya dayanıklıdır. 16 milyon insanın 1 bardak suyu tasarrufu yaklaşık 30 bin tanker su yapıyor. Tarımsal açıdan ciddi bir sulama sorunları oluşmaya başladı. Bundan sonra artarak devamı bekleniyor. Yaşanan sürecin yaklaşmakta olan hem sonuçlarını hem de potansiyel etkileme ihtimali yüksek. Bir de yeterli suyu veremezsek verimde ciddi düşüşler yaşayabiliriz. Bu nedenle anlaşmayı sulandırmamıza izin vermemeliyiz. Bu şekilde eğer bu geçirebilirsek en az eylül ayına kadar daha sağlıklı su kullanarak girebilme olasılığımız vardır. Aksi takdirde hasar yaz aylarının arasında su krizi ile karşı karşıya kalabilir, pek çok metropollerde içme suyunda ve yönetim ovalarımızda sulama suyu krizi ile karşı karşıya kalabiliriz.”

Haber: Emre ÖNCEL/SAMSUN,

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version