Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Salda Gölü’ne girmenin tamamen yasaklanması isteÄŸi

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

SALDA Gölü’nde, Beyaz Adalar kısmı için uygulanan giriÅŸ yasağının, gölün tamamını kapsaması istendi. Ziyaretçilerin ÅŸampuan, güneÅŸ kremi kullanmasıyla çok kapsamlı kirlilik oluÅŸtuÄŸu, kapalı havza göl özelliÄŸi nedeniyle de bu kirliliÄŸin atılamadığı kaydedildi. Pamukkale’deki koruma önlemlerinin Salda için de uygulanmasını öneren Dr. Erol Kesici, “Salda’nın suyunu gözümüzle, uzaktan sevmemiz gerekir” dedi.

Türkiye’nin en derin tatlı su gölü ve Mars’ın jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olarak kabul edilen Salda Gölü’ne, beyaz kumulları ve turkuaz renkli suyuyla bu yaz da ziyaretçi akını bekleniyor. Havaların ısınması ve okulların tatile girmesi ile tatilcilerin yoÄŸun ilgisi beklenen Salda Gölü’nde, Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı’nın, göl ve beyaz kumulları koruma önlemleri kapsamında, kuzeybatı kısmındaki Beyaz Adalar’ın bulunduÄŸu alanda beyaz kumullara basmak ve buradan göle giriÅŸ yasaklanmıştı. Salda Koruma DerneÄŸi, göle giriÅŸ yasağı kapsamının geniÅŸletilmesi ve tüm gölde uygulanmasını istedi. Dernekten yapılan açıklamada, “Salda Gölü kapalı bir havzadır. Göle giren kirlilik bir daha çıkamaz. Göle girenlerin teri, güneÅŸ kremi, duÅŸu, ÅŸampuanı ve onlarca atığı çok kapsamlı kirliliÄŸe yol açmaktadır. Bu yüzden insanlar gölde suya girmemelidir. Biriken kirlilik göl dibine çökelmekte ve canlılar için zehirli olan hidrojensülfür, metan ve amonyak oluÅŸturmaktadır. Salda dünya mirasıdır, tam koruma istiyoruz” denildi. 

‘GÖLE GÄ°REN KÄ°RLÄ°LÄ°K BÄ°R DAHA DIÅžARI ÇIKAMAZ’

Dernek BaÅŸkanı Gazi Osman Åžakar, “Biz göle girmenin tamamen yasaklanmasını sürekli olarak dillendiriyoruz. Havaların ısınmasıyla insan hareketliliÄŸi de yavaÅŸ yavaÅŸ baÅŸladı ve artmasını bekliyoruz. Gölün tamamında suya girilmesi ve etrafındaki beyaz kumullara basılmasının yasaklanmasını istiyoruz. Çünkü bu kumlar sadece bu göle özgü kumlardır. Bilim insanlarının ifadesine göre, bu göl kapalı havza göl olduÄŸu için göle giren kirlilik bir daha dışarı çıkamaz” dedi.

Türkiye Tabiatını Koruma DerneÄŸi bilim danışmanı Dr. Erol Kesici de Salda’nın tüm çevresiyle bütün havza olarak korunması gerektiÄŸini belirterek, “İnsanların vücut atıkları, kullandıkları kimyasal ürünler, tamamen gölün içinde kalmaktadır. Son yaptığımız araÅŸtırmalarda göldeki mikroorganizmalar ve bakterilerin deÄŸiÅŸime uÄŸradığı belirlendi. Su içinde insani, tarımsal, egzoz gazları ve benzeri dış etkenli atıkların su kalitesi ve rengini deÄŸiÅŸtirdiÄŸi bilinmektedir. Çevresel kirlilik nedeniyle yağışlarla gelen atıklar da gölü kirletiyor” diye konuÅŸtu.

‘GÖZÃœMÃœZLE UZAKTAN SEVMELÄ°YÄ°Z’

Bakanlığın sigara içilmemesi, araçla girilmemesi, piknik yapılmaması, yapı izni verilmemesi gibi önlemlerinin yerinde olduÄŸunu da anlatan Dr. Kesici, “Salda Gölü Koruma Alanını içeren kısımlara ayağımızla basmamalı, göle girmemeliyiz. Kısacası Salda Gölü’nün suyunu gözümüzle sevmemiz gerekir. Uzaktan sevmeliyiz” dedi.

Son 5 yılda gölün, yoÄŸun turist baskısı ve çevresindeki insan etkileriyle çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduÄŸunu vurgulayan Dr. Kesici, “Salda Gölü Koruma Alanı’na bilim için dahi olsa, hiçbir yapı yapılmamalıdır. En güzel çözümlerden bir tanesi Pamukkale’yle ilgili alınan önlemleri, benzer özelliklere sahip Salda için de uygularsak, Pamukkale gibi Salda Gölü’nü de korumuÅŸ oluruz” diye konuÅŸtu. 

BEYAZLIKLARIN KARARMA TEHLÄ°KESÄ°

Salda’nın 1970 öncesinde 196 metre olan derinliÄŸinin son yıllarda 184 metreye düştüğünü de belirten Dr. Kesici, “En son 2021 yılı Kasım ayındaki ölçümlere göre 11 metre daha su kaybı yaÅŸandı ve 174 metreye geriledi. Gölü besleyen çok az sayıdaki derenin üzerine gölet yapılması, Burdur havzasının çok önemli bir sorunu olan yasal ve yasal olmayan sondaj kuyularıyla yeraltı sularının çekilmesi göl suyunun azalmasına yol açıyor. Salda’nın beslenmesi sadece yağışlara kalmıştır. Bu sorunlar, beyazlıkların kararması, turkuaz renginin giderek yok olması ve çok az sayıdaki biyolojik çeÅŸitliliÄŸinin azalmasına neden olacaktır. Çünkü Salda Gölü kapalı havza bir göldür” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam