Türkiye

Sakın Bu Yöntemle Borçlanmayın! Ekonomist Hakan Kara Tek Tek Açıkladı

Prof. Dr. Hakan Kara, enflasyon üzerinde olumsuz etkiler yaratan faktörlerin değişmeye başladığını ve enflasyon dinamiklerinin daha düşük seviyelere düşecebileceği açıkladı.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Eski TCMB Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, enflasyon dinamiklerinde olumlu gelişmeler yaşandığını ve bu sürecin devam edebileceğini belirtti. Kara, talep zayıflaması ile birlikte enflasyonun düşebileceğini vurguladı. Ayrıca enerji fiyatlarındaki düşüşün, enflasyonu baskılayabileceğini ve Merkez Bankası’nın kur politikalarını daha rahat uygulayabileceğini ifade etti.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Şirketlerin Döviz Borçlanma Riski Artabilir

Prof. Dr. Hakan Kara, şirketlerin döviz cinsinden borçlanma konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtti. Fed’in faiz oranlarını düşürmesiyle döviz borçlanma maliyetlerinin azaldığını, ancak bu durumun şirketler için döviz açığı riskini artırabileceğini vurguladı. Kara, özellikle yurt dışı tahvil ihracında bir artış olabileceğini ve bu borçlanmanın makro ihtiyati tedbirlerle dengelenmesi gerektiğini söyledi.

TL Cinsinden Borçlanma Pahalı, Döviz Cinsi Avantajlı

Kısa vadede TL cinsinden borçlanmanın maliyetli olduğunu belirten Kara, bu nedenle şirketlerin döviz cinsinden borçlanmayı tercih ettiğini ifade etti. Ancak, TCMB’nin bankalar üzerinden bu borçlanmalara sınırlama getirdiğini, fakat yurt dışı tahvil ihracında bir limit bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Reel Kur Değerlenmesi Beklenmiyor

Prof. Dr. Kara, yılın ilk sekiz ayında görülen reel kur değerlenmesinin devam etmeyeceğini belirtti. Mevcut seviyenin ihracatçılar için zorluk yarattığını ve Merkez Bankası’nın bu durumu dikkate alacağını ifade etti.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version