Ekonomi
Sağlık Sisteminde Büyük Değişiklik: Katılım Payları Artıyor, Raporlar Ücretli Oluyor
Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve bazı diğer sağlık kanunlarında yapılacak değişiklikleri içeren yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve bazı diğer sağlık kanunlarında yapılacak değişiklikleri içeren yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi.
Bu düzenlemeyle, GSS prim borcu olan vatandaşların borçları önemli değişikliklere tabi olacak.
Borçlar Faiziyle Siliniyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, GSS prim borcu affından yararlanacak kişi sayısını açıkladı. Bu düzenleme ile, 1 Ocak 2015 öncesinde Genel Sağlık Sigortası prim borcu biriken 1 milyon 700 bin kişi ve toplam 2 milyar TL’lik borç faiziyle birlikte silinecek. Bu adım, borçlu vatandaşlar için büyük bir fırsat oluşturuyor.
TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler
Sağlık Alanında Yapılacak Değişiklikler
Ayrıca, sağlık sisteminde bazı önemli değişiklikler de gündeme geldi. Bu değişikliklere göre, ayakta tedavi hizmetleri kapsamında hekim ve diş hekimi muayenesine ilişkin katılım payı, 2 TL’den 20 TL’ye yükseltilecek. Aile hekiminden sevk edilen hastalar için ise sağlık hizmetlerindeki katılım payı yüzde 50 oranında indirilecek.
Cumhurbaşkanına, katılım payını 10 katına kadar artırma yetkisi de tanınıyor. Ayrıca, aile hekimlerinin mesai saatleri dışında ücretli olarak hasta kabul etmesi ve raporlar için ödeme alınması gibi yenilikler de getirilecek. Örneğin, ehliyet raporu almak isteyenler belirli bir ücret ödeyecekler.
Özel Sektör İçin Yeni Düzenlemeler
Teklifte, özel sektör işverenlerine yönelik SGK prim indirimi de yer alıyor. SGK’ya ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi 4 puana düşürülürken, imalat sektöründe çalışanlar için prim desteği devam edecek.
Esnaf ve Ahilik Sandığı Düzenlemesi
Esnaf Ahilik Sandığı düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ise 1 Ocak 2028’e ertelendi. Ayrıca, Cumhurbaşkanına, imalat sektöründeki prim desteği süresini 2027 yılına kadar uzatma yetkisi verildi.
Bu değişiklikler, sağlık ve sosyal güvenlik sisteminde önemli yeniliklere kapı aralarken, borçları olanlar için önemli fırsatlar sunuyor.
KAYNAK: HABER MERKEZİ