Dünya
“Rusya İslam dünyasının bir parçası”
ABD’nin yeni devlet başkanı Obama’dan sonra Mısır’a giden Medvedev de İslam aleminin gönlünü alacak açılım sergiledi ve “Rusya İslam dünyasının bir parçası” dedi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, yeni İsrail hükümeti dahil, tarafların 2009 sonunda Moskova’da Ortadoğu zirvesinin gerçekleştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını söyledi.
Bir yıldan bu yana Ortadoğu barış görüşmelerine ev sa
ABD’nin yeni devlet başkanı Obama’dan sonra Mısır’a giden Medvedev de İslam aleminin gönlünü alacak açılım sergiledi ve “Rusya İslam dünyasının bir parçası” dedi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, yeni İsrail hükümeti dahil, tarafların 2009 sonunda Moskova’da Ortadoğu zirvesinin gerçekleştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını söyledi.
Bir yıldan bu yana Ortadoğu barış görüşmelerine ev sahipliği yapmak için çalışan Moskova, hedefine ulaştı. ABD Başkanı Barack Obama’nın Mısır’a gerçekleştirdiği ziyaret ve İslam dünyasına yönelik konuşmasının ardından Rusya liderinin de bölgeye gitmesi dikkat çekti.
Kremlin’den yapılan açıklamada, Kahire’de Arap Ligi’ne üye ülkelerin temsilcileri ile bir araya gelen Medvedev, “Yeni İsrail hükümeti dahil olmak üzere, taraflar 2009 sonunda Moskova’da gerçekleşecek zirveye katılacaklarını resmen bildirdi.” dedi.
Medvedev, İsrail-Filistin sorunun Doğu Kudüs’ün başkent olacağı Filistin devletinin kurulması ile çözülebileceğini söyledi ve Moskova’da gerçekleşecek konferansta konu ile ilgili önemli gelişmeler sağlanabileceğini kaydetti.
Medvedev şu tespitlerde bulundu: “Öncelikle Filistin ve diğer Arap topraklarındaki işgalin sona ermesi gerekiyor. Kapsayıcı ve adil bir güvenlik yapısı kurulmalı. Bunun sonucunda da Doğu Kudüs’ün başkent olacağı, bağımsız, egemen ve yaşayabilir bir Filistin devleti kurulmalı. Bu devlet tüm komşuları ile -elbette İsrail ile -de barış içinde yaşamalı.”
“RUSYA İSLAM DÜNYASININ BİR PARÇASI”
Rusya’nın İslam dünyasının bir parçası olduğuna değinen Medvedev, “Ülkemizde farklı inanç ve kültürlere saygı geleneği var. Size doğrudan şunu söylüyorum: Ülkemizin İslam dünyası ile dostluk kurma yönünde bir çaba göstermesine gerek yok. Bizim ülkemiz zaten İslam dünyasının bir parçası. Rusya’da yaklaşık 20 milyon Müslüman yaşıyor. Bu rakamlar durumu anlatıyor. Rusya İslam Konferansı Teşkilatı’nda da gözlemci statüsünde faaliyet gösteriyor.” dedi.
Farklı inançların birbirlerine karşı saygılı olmaları yönündeki yaklaşımın Rusya’nın öncelikleri arasında olduğuna değinen Rusya lideri, Obama’nın konuşmasına atıfta bulunarak dünyanın ne kadar değiştiğine dikkat çekti. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mabarek’le de bir görüşme gerçekleştiren Medvedev, bu ülke ile askeri, enerji ve ticaret alanlarında bir dizi anlaşma imzaladı. Medvedev’in Afrika gezisine Mısır’ın ardından Nijerya, Namibya ve Angola ile devam etmesi bekleniyor.
HAMAS VE HİZBULLAH ZİRVEYE ÇAĞRILMAYACAK
Hamas’la kurduğu temas nedeni ile İsrail’in tepkisini çeken Moskova’nın, zirveye Hamas ve Hizbullah temsilcilerini çağırmayacağı kaydediliyor. İsrailli yetkililerin Rusya’dan Hamas ve Hizbullah’ın temsilcilerinin zirveye katılmamaları yönünde garanti almalarının ardından davete olumlu cevap verdikleri belirtiliyor. Diğer taraftan Filistin lideri Mahmut Abbas da Moskova zirvesine katılabileceklerini, ancak İsrail’in yerleşim yerleri açmayı durdurmasının ve iki devletli çözüm önerisine sıcak bakmasının şart olduğunu söyledi.
İsrail ve Filistin yönetimi arasında ABD eski Başkanı George W. Bush’un ev sahipliğinde Kasım 2007’de gerçekleşen görüşmelerde ilerleme sağlanamamıştı. Aralık 2008’de İsrail’in bin 300 Filistinli’nin ölümü ve 5 binden fazla Filistinli’nin de yaralanmasına neden olan Gazze saldırısının ardından görüşmeler kesilmişti. Haziran 2007’de Gazze’de kontrolü ele geçiren Hamas, bölgede etkinliğini sürdürürken, uluslararası areneda resmen tanınan Fetih hareketi ve Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas da Batı Şeria’da faaliyet gösteriyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mayıs 2008’de yaptığı davette geçen yaz Moskova’da Ortadoğu zirvesi yapılmasını istemiş ancak İsrail kısa sürede hazırlığın yapılamayacağı gerekçesi ile karşı çıkmıştı. Birleşmiş Milletler, Rusya, ABD ve Avrupa Birliği temsilcilerinin katılımı ile oluşturulan Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail-Filistin sorununun çözümü için çalışmalarını sürdürüyor.