Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Restorasyondaki tarihi Selimiye Camisi’nin 594 penceresi de değişiyor

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

EDÄ°RNE’de Mimar Sinan’ın ustalık eseri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan tarihi Selimiye Camisi’nin devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında iç ve dış alanda bulunan 594 penceresinin tamamı deÄŸiÅŸtiriliyor. Trakya Ãœniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, “Bütün yapılarda pencere önemli bir unsur. Sadece aydınlatma açısından deÄŸil, yapının iç uhreviyetini desteklemede ışığın kullanımı açısından pencere planlanması önem taşıyan bir noktadadır. Pencerelerin sayılarının bile belirli bir sistematiÄŸe göre ÅŸekillendiÄŸini biliyoruz” dedi.

Edirne’de Mimar Sinan’ın ustalık eseri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Selimiye Camii’nde restorasyon devam ediyor. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayip ErdoÄŸan’ın talimatıyla, 25 Kasım 2021 tarihinde baÅŸlayan çalışmalarda, Çevre Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı tarafından önce bahçesinde meydan düzenleme çalışması yapıldı. Yenileme çalışmasının ardından tarihi camide Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması baÅŸlatıldı. Restorasyon çalışmaları kapsamında, caminin cephelerine kurulan iskelelerle kubbelerinin taşıyıcı sistemlerinde çalışmalar yapılıp, bozulan taÅŸlar tek tek kontrol ediliyor. Kırık ve zarar görmüş olanlar için kurulan komisyonda, yapılacaklar belirleniyor. Büyük kubbe ve diÄŸer kubbelerde de komisyon kararı ile restore edilme çalışmaları devam ediyor. Camide yapılan yüzey kazıları ile birlikte ortaya çıkan çimentolu sıvalar yapıdan uzaklaÅŸtırılarak aslına uygun çalışma yapılıyor.

PENCERELERİN TAMAMI DEĞİŞECEK

Caminin cam ve ahşap pencere doğramaları restorasyon ile yenilenecek. Yapının iç ve dış alanında oluşan toplam 594 pencerenin aslına uygun olmadığı ve zarar gördüğü için yeni ve aslına uygun olanı ile değiştirileceği öğrenildi. En son 1980 yılında geniş çaplı restore edilen camiinin, mahfil katı zemininde kullanıldığı tespit edilen çimentolu şap, mekanik yöntemlerle sökülerek yapıdan uzaklaştırılacak ve orijinal zemin açığa çıkarılacak. Caminin iç ve dış alanlarında bulunan kalem işlerindeki bozulmaları da restorasyon çalışmalarında giderilecek. Geçmiş onarımlarda tarihi yapıya zarar verdiği kabul edilen kubbelerdeki sıvalar, derz tamirleri, döşemelerdeki çimentolu şap, beton uygulamaları sökülerek yapıdan uzaklaştırılacak. Yaklaşık 3,5 yıl sürmesi amaçlanan bu çalışmaların ardından 2025 yılında restorasyon çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.

‘ÇALIÅžMALARIN DÄ°KKATLE YAPILMASI GEREKÄ°YOR’

Trakya Ãœniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Selimiye’nin kültür mirasının en büyük abidelerinden birisi olduÄŸunu belirtti. Prof. Dr. Beksaç, “Selimiye’nin, bütünüyle iyi korunmuÅŸ Osmanlı abideleri arasında çok farklı bir yeri var. Bunlarda dikkatli çalışma yapılması gerekiyor. Pencereler daha önceki restorasyonlarda da deÄŸiÅŸtirildi. Selimiye’nin birçok noktası tekrar ve tekrar ele alındı. Bu nedenle dikkatli bir restorasyon yapılması son derece akla uygun. Bütün mesele buradaki bilim kuruluna düşüyor. Bilim kurulunun gerçekten bunu gözeterek yapması bir insanlık görevi olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuÅŸtu.

‘BÃœTÃœN YAPILARDA PENCERE ÖNEMLÄ° BÄ°R UNSUR’

Bütün tarihi yapılarda pencerelerin en önemli unsurlar arasında yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Beksaç, “Pencerelerin ilk yapıldığı zaman itibarıyla baktığımız zaman kendilerine has özellikleri var. Bunların denetlenmesi, gözden geçirilmesi bilim kurulunun sorumluluÄŸunda olan bir ÅŸey. Bütün yapılarda pencere önemli bir unsur. Sadece aydınlatma açısından deÄŸil, yapının iç uhreviyetini desteklemede ışığın kullanımı açısından pencere planlanması önem taşıyan bir noktadadır. Pencerelerin sayılarının bile belirli bir sistematiÄŸe göre ÅŸekillendiÄŸini biliyoruz. Bu pencerelerin sıradan sayılar olmadığı bir gerçektir. Binanın planını desteklediÄŸi kadar, sembolik açılardan da önem taşımaktadır. Mesela halk arasında anlatılan 999 pencere, bir tür dualarla bütünleÅŸtirilmesi, karşımıza çıkan önemli noktalardır. Ama esasında sayı bu kadar deÄŸildir, sayı daha az. Ama yine de pencere sayılarının bir sembolü olduÄŸunu biliyoruz” dedi.

‘DÃœNYA ÃœZERÄ°NDE BÄ°R ÅžAHESER’

Tarihi caminin dünya üzerinde bir ÅŸaheser olduÄŸunu, restorasyondan sonra çok güzel olacağını belirten Selimiye Camii Ä°mam Hatibi Yusuf Serenli de “Camimiz, dünya üzerinde bir ÅŸaheser. Eskimeye baÄŸlı olarak ufak tefek eksiklerimiz vardı. Restorasyondan sonra muhteÅŸem bir eserle yine cemaatimizin ve misafirlerimizin karşısında olacağız. Çok güzel olacak. Bakıldığında eksiksiz, caminin bir bütün olarak karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz” dedi.

‘ORTAYA MUHTEÅžEM BÄ°R ÅžEY ÇIKACAK’ 

Selimiye Camisi yanında ciÄŸerci iÅŸletmesi bulunan Bahri Dinar da, “Bizim için muhteÅŸem bir geliÅŸme. MuhteÅŸem Selimiye’nin tadilatının, tamiratının yapılması Edirne için, Ä°slam alemi için çok iyi bir geliÅŸme. Tadilattan önce 1 milyondan fazla ziyaretçisi vardı, ÅŸimdi birkaç milyon olacaktır. Biz buradan çalışmalara anlık ve saatlik bakıyoruz. Çünkü iÅŸletmemiz Selimiye’nin gölgesinde. Buradan kubbeleri, çalışanları görüyoruz. Hummalı bir çalışma var. Esnaf olarak biz de bunlardan yararlanacağız. Selimiye Camii’nin tadilatı bittikten sonra çevresiyle birlikte bütünlendiÄŸinde ortaya muhteÅŸem bir ÅŸey çıkacak” dedi.

‘TÃœRKÄ°YE’NÄ°N BÄ°R YÃœZÃœ OLACAK’

Bölge esnafından Nejat Yavuz da “Selimiye Camii’nin restorasyonunun olması gerekiyordu. Görünürde eksikler olduÄŸu gözüküyordu. Restorasyon olup çevresiyle birlikte bu iÅŸ tamamlanacak. Bununla beraber bizim iÅŸ yerlerimizi de tamamlayınca güzel bir görsel ortaya çıkacak. Ticari olarak da bize yansıyacak. Hem Edirne’ye yansıyacak hem de Türkiye’nin bir yüzü olacak” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam