Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Resmi Gazete’de Yayımlandı: Resmi Gazete’de Yayımlandı: KDV’de Önemli Değişiklikler!

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekkülleri ile kamu iktisadi teşebbüslerinin, KDV tevkifatı yapabilecek kuruluşlar kapsamına alındı.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekkülleri ile kamu iktisadi teşebbüslerinin, KDV tevkifatı yapabilecek kuruluşlar kapsamına alındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğle KDV tevkifatı yapabilecek kuruluşlara ilişkin düzenleme yapıldı.

Devletin kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kesintisi yapmakla sorumlu tuttuğu kuruluşlar için, alışlarında satıcıya ödeyecekleri KDV tutarının bir kısmını doğrudan devlete beyan ederek ödemesine ilişkin kanuni düzenleme yayımlandı. Tebliğde, bu konuya ilişkin açıklama ve örnekler de yer aldı.

Ayrıca, kısmi tevkifat uygulamasında her bir işlem için belirlenen 2 bin liralık sınır, Vergi Usul Kanunu’na göre her yıl güncellenen fatura düzenleme sınırı olarak belirlendi. Mahkeme kararı çerçevesinde mükelleflerin vergi borçlarına KDV iade alacağından mahsup taleplerinde, vergi borçları için gecikme zammının hesaplama yöntemine ilişkin açıklamalar da tebliğde yer aldı.

Tebliğde ayrıca, KDV Kanunu’nun geçici 20, geçici 29, geçici 32 ve geçici 33’üncü maddelerinde yer alan istisnaların süresinin uzatılmasına yönelik yapılan kanuni düzenlemelere ilişkin düzeltmelere yer verildi.

Bazı maddelerin yürürlüğe giriş tarihi bugün olarak belirlenirken, bazılarının mart ayı başında yürürlüğe gireceği açıklandı.

KDV tevkifatı, satıcıya ödenen tutara ek olarak belirlenmiş KDV’nin belli oranda düşürülmesi ve vergi dairesine ödenmesidir. Yani, satıcıya ödenen KDV değerinin bir kısmı veya tamamı ana tutardan düşürülür ve vergi dairesine ödeme yapılır. Bu düzenleme, vergi sisteminin daha etkin işlemesine ve kayıt dışılığın önlenmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam