Türkiye

Prim Şartsız Emekliliğin Yolu Açılıyor! 48-49-55 Yaşındakilere Talih Kuşu Kondu! EYT’siz Yıl ve Gün Tablosu 

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Devlet, çalışma hayatında sakatlanan veya zorlu hastalıklarla mücadele eden bireyleri desteklemek amacıyla malulen emeklilik hakkı sunmaktadır. Bu hak, askerlerden erbaşlara, güvenlik korucularından terör mağdurlarına kadar geniş bir yelpazede uygulanmaktadır. Ayrıca, ağır hastalıklar, iş kazaları veya meslek hastalıkları sonucu çalışma yeteneğini kaybedenlere de malulen emeklilik imkanı tanınmıştır. Ancak, bu süreçte birçok kişinin aklında soru işaretleri bulunmaktadır. İşte, malulen emeklilik ile ilgili sıkça sorulan soruların detaylı yanıtları:

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
  1. Malulen Emeklilikte Sigorta ve Prim Gün Şartı Var Mı?
    Ağır hastalıklarda malul aylığı alabilmek için en az 10 yıl sigortalı olmak ve 1800 gün prim ödemiş olmak gerekmektedir. Başvuru tarihinde en az 5 yıl prim ödemiş olmayanların sevk işlemi yapılmamaktadır. Prim gün sayısı borçlanma yoluyla tamamlanabilir. Erkekler askerlik sürelerini, kadınlar doğum sonrası çalışmadıkları süreleri ve ücretsiz izin günlerini borçlanabilir.
  2. Bakıma Muhtaç Olanlar İçin Sigortalılık Süresine Bakılıyor Mu?
    Başkasının bakımına muhtaç derecede durumu ağır olanların 10 yıllık sigortalılık süresine bakılmamaktadır. Ancak, en az 1800 gün prim ödemiş olma şartı bulunmaktadır.
  3. Sağlık Sorunu Olanlar Emeklilik İçin Ne Yapmalı, Nereye Başvurmalı?
    Çalışma gücünün tamamını veya bir kısmını kaybedenler, malullük durumunda erken emekli olabilirler. Başvurular sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüklerine yapılmaktadır. Geçici malul aylığının kalıcı olması için en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybı olduğunu gösteren sağlık raporu gerekmektedir.
  4. Malulen Emeklilikte SSK, Bağ-Kur Ayırımı Var Mıdır?
    Maluliyet tespitinde sigorta ayrımı bulunmamaktadır. Her bir kurumun sağlık yönetmelikleri dikkate alınmaktadır.
  5. Malulen Emekli Olamayan Engelliler Haklarıyla Emekliliğe Hak Kazanabilir Mi?
    Malulen emekli olmak için gerekli sigortalılık süresini sağlayamayanlar, engellilik tespiti yaptırarak emekli olabilirler. Vergi indiriminden yararlanmak için de özür oranınızı bildiren raporunuzla ilinizdeki vergi dairesine başvurabilirsiniz.

Malulen emeklilik hakkı, zor durumda olan bireylerin sosyal ve ekonomik yaşamlarını desteklemek amacıyla önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu haklardan yararlanmak isteyenlerin gerekli belgelerle birlikte ilgili kurumlara başvurmaları gerekmektedir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version