Emeklilik
Prim gün sayısı eksik olanlar bu yöntemle erken emekli olabilir!
EYT yasası ile birlikte, 1999 Eylül öncesinde sigortalı olan kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalı süresini tamamlamış olan emekli olabilecek.
Bunun yanında vatandaşların işe başlama tarihine bağlı olarak 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını sağlamış olmaları gerekiyor.
Prim günü eksik olanlar için fırsat
EYT yasası ile birlikte, prim günü eksik olan kişiler de erken emeklilik fırsatı yakaladı. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, prim günü eksik olanlarda SGK’ya prim borçlanması yaparak gün satın alıp daha erken emekli olabileceklerini söyledi.
Prim borçlanması nasıl yapılır?
SGK’ya prim borçlanması yapabilmek için ilgili şartları taşımak gerekiyor. Prim borçlanması yapılabilen durumlar şunlardır:
Çocuğa kadar doğum borçlanması/ücretsiz doğum ve analık izin süreleri
Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay ya da yedek astsubay okulunda geçen süreler
Personel mevzuatlarına göre aylıksız izinde geçen süreler (4/C)
Doktora ve tıpta uzmanlık öğreniminde geçen süreler
Avukatlık stajında geçen süreler (08/06/2022 tarihinden itibaren avukatların sigortalı olması önündeki engeller ortadan kalkmıştır)
Tutuklulukta veya gözaltında geçen süreler
Grev ve lokavtta geçen süreler
Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri
Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin açıkta geçirdikleri süreler
4857 sayılı Kanun’a göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanların borçlanmaları
1416 Sayılı Kanun’a uyarınca yurtdışında geçen öğrenim sürelerinin borçlandırılması
3201 Sayılı Kanun’a göre yurtdışında geçen süreler,
BAĞ-KUR’da ödenmeyen günlerin ihyası
Prim borçlanması ne kadar?
Prim borçlanması, asgari ücretin yüzde 32’si, yurtdışı borçlanmalar yüzde 45’i, BAĞ-KUR ihyası ise yüzde 34,5’i olarak hesaplanır. 31.12.2023’e kadar günlük borçlanmalar 143,10 TL-1.073,20 TL arasıdır. Yurt dışı borçlanması 201.20 TL ile 1.509 TL arasıdır. BAĞ-KUR ihyası 154,26 TL ile 1.156,95 TL arasıdır.
Ek zam talebi sürüyor
Öte yandan hali hazırda 7 bin 500 TL olarak ödenen taban emekli aylığı, kök maaşlara getirilen zammın ardından yine 7 bin 500 TL seviyesinde kaldı. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle 7 bin 500 TL ile geçinemediklerini dile getiren emekliler, ek zam talebini sürdürüyor.
Özgür Erdursun’un yorumu
Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, erken emeklilik için yeni fırsatlar yaratacak düzenlemelerin yapıldığını belirterek, “EYT yasası ile birlikte, prim günü eksik olan kişiler de erken emeklilik fırsatı yakaladı. Prim borçlanması yaparak, eksik prim günlerini tamamlayıp daha erken emekli olunabilir. Ancak prim borçlanması, oldukça yüksek maliyetli bir işlemdir. Emekli olmak isteyen kişilerin, bu maliyeti göz önünde bulundurarak karar vermeleri gerekir” dedi.