Sosyal medyada bizi takip edin

Sağlık

“Prematüre bebekleri tehdit eden RSV virüsü nefes almayı zorlaştırabilir”

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, kış aylarının gelmesiyle enfeksiyon hastalıklarının arttığını söyledi. Özellikle prematüre bebekleri tehdit eden RSV’ye (Respiratuar Sinsityal Virüs) karşı aileleri uyaran Taşkın, “Sonbahar geldi, çocuklarda boğaz enfeksiyonları, soğuk algınlığı, larenjit ve sinüzite benzer üst solunum yolları enfeksiyonlarının yanında zatürre ve bronşit gibi alt solunum yolları hastalıkları da sık görülüyor. RSV virüsüne karşı geliştirilmiş kesin bir tedavi olmadığı için risk grubundaki prematüre bebekleri korumak yaşamsal önem teşkil ediyor. Hastalık, huzursuzluk, ateş, burun tıkanıklığı, nefes almada güçlük ve ağızdan beslenememe gibi kademeli olarak artan şikayetlerle gelişiyor” dedi.

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, RSV  enfeksiyonunun bebeklerde grip ve Kovid-19 hastalığına benzer belirtilerle ortaya çıktığını belirterek “Huzursuzluk, ateş, burun tıkanıklığı, nefes almada güçlük ve ağızdan beslenememe gibi kademeli olarak artan şikayetlerle gelişiyor. Belirtilerin şiddeti hastalığın süresi ilerledikçe artıyor. Büyük çocuk ve yetişkinlerde grip ve nezle bulgularına benzer şikayetlere neden olurken prematüre doğanlarda veya bebeklerde; huzursuzluk, beslenmeme, sık nefes alma ya da solunum düzensizliklerine (akut bronşiolit tablosu) neden oluyor. Bu virüse karşı geliştirilmiş kesin bir tedavi olmadığı için risk grubundaki prematüre bebekleri virüsten korumanın yaşamsal önemi var. Özellikle pramatüre doğan bebeklerde ev ziyaretlerinin kabul edilmemesi, bakımından sorumlu kişilerin sonbahar ile kış aylarında maske takmaları ve el hijyenine dikkat etmesi gerekli. Erken tanı için ebeveynlerin burun tıkanıklığı ve ağızdan beslenmede güçlük çekme gibi sorunlarda hekime başvurmaları son derece önemli” diye konuştu.

KRONİK HASTALAR RİSK GRUBUNDA

Eris varyantının Kovid-19 mutasyonlarına göre daha hızlı yayılım gösterdiğini de aktaran Dr. Öğr. Üyesi Taşkın, evde bebeklik döneminde küçük kardeşi ve kronik hastalığı olan ailelerin risk grubunda olduğunu söyleyerek  “Ateş, huzursuzluk, burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük, beslenme problemleri görülebilir. Bazı hastalarda ise solunum sıkıntısı oluşturabilir. Yayılımını artırmamak ve korunmak için pandemi dönemindeki gibi maske kullanımı, fiziksel mesafe korunması ve hijyen kuralları hayati önem taşıyor. Özellikle kış aylarında kapalı alanlarda bulunurken bu önlemlere dikkat edin” uyarısında bulundu.

 

 

 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam