Sosyal medyada bizi takip edin

Politika

Perinçek’in Taliban açıklamasına kendi partisinden itiraz

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Eski Aydınlık yazarı ve Vatan Partili Yıldırım Koç “haber2021″de “Taliban, bağımsızlık ve temel insan hakları” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Taliban’ı destekleyenleri anlayamadığını kaydeden Koç “Taliban’ı desteklediğini” açık açık ifade edenler var. Mantıklarını anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum” diye yazdı.

SIĞ VE TEK BOYUTLU

Taliban ile emperyalizm arasında bir tercihe zorlanmanın sığ bir yaklaşım olduğunu kaydeden Koç şunları ifade etti: 

“Bir de şöyle bir ikilem koyuyorlar: “Taliban mı, emperyalizm mi? Hangisini destekliyorsun?” Böylesine sığ ve tek boyutlu bir yaklaşım, sorgulama yeteneğini yitirmiş çok küçük bazı kesimlerde destek bile buluyor. Bu küçücük kesim, Taliban’a karşı çıkanları hemencecik Amerikan yanlısı olmakla, emperyalizmi savunmakla suçluyor. Düştükleri ilkelliği üzülerek izliyorum.

“TARTIŞMAK GEREK”

Önce bir noktaya açıklık getirmek gerekir.

Bir ülke (devlet) niçin bağımsız olmak ister?

Geleceğine kendisinin karar verebilmesi için.

Ancak “kendisi” kimdir?

Belirli bir sınıf mı? Belirli bir toplumsal yapı mı? Yoksa demokratik bir biçimde halk mı?

Bağımsızlık savaşını başardıktan sonra sermayedar sınıfın diktatörlüğü kurulacaksa, bağımsızlık insanların özgürleşmesini değil, yabancı hakimiyeti ve diktası yerine, kendi yurttaşı sermayedarların hakimiyeti ve diktasını getirmiş demektir. Böyle bir bağımsızlığı tartışmak gerek.”

BAĞIMSIZLIK SAVAŞI

Temel hak ve özgürlüklere vurgu yapan Koç şunların altını çizdi:

Bağımsızlık savaşı kazanıldıktan sonra, din adamlarından oluşan bir anti-demokratik örgütlenmenin diktatörlüğü kurulacaksa ve insanlığın evrensel değerler olarak kabul ettiği temel hak ve özgürlükler ayaklar altına alınacaksa, yerin dibine batsın böyle bağımsızlık.

Bağımsızlık savaşı, halkçılıkla taçlandırılacaksa, ülkede yaşayan insanlar çeşitli kesimlerin kulluğundan kurtarılacak ve demokratik işleyişler oluşturulacaksa, evrensel temel hak ve özgürlükler kullanılabilecekse, durum farklıdır; Atatürk’ün yolunda ilerliyoruz demektir.

Bağımsızlık insanların özgürlüğü, huzuru, refahı ile bütünlük kazandığında anlamlıdır. Bağımsızlık laikliğin de önkoşuludur; ancak laikliğin garantisi değildir. Bağımsızlık, laiklik için gerekli, ancak tek başına yetersiz, koşuldur.

“ATATÜRK TÜRKİYESİ”

“Atatürk Türkiyesi”ne dikkat çeken Koç şunları kaydetti: 

Taliban’ı ve evrensel temel insan hak ve özgürlüklerini ortadan kaldıran bir ülkenin bağımsızlık kazanmasını savunmanın birkaç nedeni olabilir.

Taliban’ı destekleyenlerin mantığını anlamaya çalışalım.

Taliban, şeriat düzenini uygulayacağını açık açık ifade ediyor. Daha önce yaptıklarının yapacaklarının habercisi olduğunu söyleyebiliriz. Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir. Bazı kişiler, şartların değiştiğini ve Taliban’ın da değişeceği öngörüsünde bulunuyor. Göreceğiz; ancak dünyada şeriatla anti-demokratik bir biçimde yönetilen, evrensel temel hak ve özgürlükleri ayaklar altına alan ülkeler hâlâ var. Suudi Arabistan’ı, Sudan’ı, Malezya’yı ve hatta İran’ı düşünün. Taliban ise bunların en acımasızı. Bir de Atatürk Türkiyesi’ne bakın. Tüm eksikliklerimize rağmen ne kadar farklıyız.

Peki, niçin bazı çevreler Taliban’ı destekliyor, desteklediğini açık açık söylemekten de çekinmiyor.

Taliban kafasında olanları tartışmıyorum. Türkiye’de de evrensel temel hak ve özgürlükleri çiğneyerek din adamlarının diktatörlüğünü kurmaya, insanları şeyhlerin kulu haline getirmeye çalışan akımlar var. Onlar, Atatürk Türkiyesi’nin açık düşmanlarıdır.

DESTEK İÇİN YETERLİ Mİ?

ABD emperyalizminin yenilgiye uğramasının Taliban’a destek için yeterli olmadığını ifade eden Koç şöyle devam etti:

“Taliban’ın mücadelesi sonucunda ABD emperyalizminin yenilgiye uğratılmasını Taliban’a destek vermek için yeterli görebilirsiniz. Ben bunu yeterli görmüyorum; yukarıda belirttiğim gibi, evrensel temel insan hak ve özgürlüklerine saygı duyulmayan bağımsız bir ülkenin insanlığın geleceği açısından tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Bu görüşü savunanlar, devlet yönetmeye kalkan Taliban’ın aşırılıklarından arınarak, daha toparlayıcı ve özgürlükçü bir yola girmek zorunda kalacağını belirtiyor. Çok iyimserler. İran’da Humeyni’nin işbaşına gelmesinin ardından şeriat düzeninin uygulanmasıyla başta İran Komünist Partisi Tudeh olmak üzere, özgürlükçü düşünceyi savunanların on yıllar boyunca hangi muamelelere maruz bırakıldığını bilen bizim kuşak, bu konuda çok daha ihtiyatlı.

ABD’nin Afganistan’daki yenilgisi emperyalizme önemli bir darbe indirdi mi? Sanmıyorum. Artık çok-kutuplu bir dünyada yaşıyoruz. Kapitalizmin 2008 yılından beri süren üçüncü küresel krizi de bu olguya eklendiğinde, başta ABD olmak üzere emperyalist ülkeler yeni stratejiler oluşturuyor. Kaynaklarını Afganistan’da harcamak yerine, ekonomik ve askeri güçleri artan Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu’na karşı yeni teknolojiler geliştirerek kullanma stratejisi önem kazanıyor olabilir. Eski askeri teknolojilerle Çin’e ve Rusya’ya yönelik saldırılarda mekânsal yakınlık önemliydi. Bir dönem Sovyetler Birliği’ndeki gelişmeleri izleyebilmek için Karadeniz sahilinde birçok kentte radarlar ve binlerce Amerikan askeri vardı. Yeni teknolojiler bu uygulamayı gereksiz kıldı. Buralara harcanan kaynaklar, ileri teknolojilerle aynı işi daha başarılı bir biçimde yapmak için kullanıldı. ABD’nin Afganistan yenilgisinin ve bu ülkeden çekilmesinin ardında böyle yeni bir strateji de olabilir.”

KENDİNE KURŞUN SIKMAK

Taliban’ı Hıristiyanlığın engizisyon dönemine benzeten Koç sözlerini şöyle bitirdi:

“Devletler arasındaki ilişkiler ise farklıdır. Sovyetler Birliği 1939 yılında Nazi Almanyası ile saldırmazlık antlaşması imzaladı. Birçok ülkede bu yüzden intihar eden komünistler oldu; ancak Sovyetler Birliği de, Nazi Almanyası da günün koşullarında böyle bir adımı atmak durumunda kalmıştı. Olan, başka ülkelerde yaşayan ve Sovyetler Birliği’nin politikalarına göre tavır belirleyen komünist partilerine oldu; büyük itibar ve güç kaybettiler. Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Hindistan gibi ülkeler, devletler arasındaki ilişkileri sürdürmek durumunda. Her ülke, haklı olarak, kendi çıkarlarını ön planda tutarken, diğer ülkelerdeki rejimlerin insan haklarına saygı gösterip göstermediğini pek dikkate almıyor. Güney Afrika’da ırk ayrımı rejiminin uygulandığı dönemde bile birçok ülke ilişkilerini sürdürdü. 12 Eylül Darbesi sonrasında Sovyetler Birliği’nin darbecilere karşı tavrı da bazı örgütleri sıkıntıya sokmuştu. Devletler arasındaki ilişki ayrı. Ancak eğer kendi politikalarınızı bazı başka devletlerin politikalarına bağımlı olarak belirlerseniz, Taliban’ı destekleyebilirsiniz.

Ülkelerin ve devletlerin bağımsızlığı, bağımsızlığını kazanan ülkede evrensel temel insan hak ve özgürlüklerine saygı gösteren bir düzenin kurulması durumunda anlamlıdır. Taliban, Hıristiyanlığın engizisyon döneminin anlayış ve yapılanmasının günümüzdeki çağdışı benzeridir. Taliban’dan çağdaş, demokratik, insanlığın gelişimine katkıda bulunacak adımlar beklemek, tekeden süt sağmaya çalışmaktır. Taliban gibi Atatürk ve demokrasi düşmanı bir örgütü savunan ve destekleyenler, başka gerekçeleri yoksa, abesle iştigal etmekte ve kendi ayaklarına kurşun sıkmaktadır.”

PERİNÇEK NE DEMİŞTİ?

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ı Atatürk’e benzetmişti. Perinçek şöyle konuşmuştu:

“ABD emperyalizmini Taliban yendi. Afganistan’dan Mustafa Kemal çıkmadı da Taliban çıktı. Afganistan’ın kurtuluş savaşına kimin önderlik edeceğini Afgan milleti tayin eder. Herkes kendi birikimiyle önder çıkarır. Afganlar Taliban önderliğinde bu savaşı verdi. Taliban, Mustafa Kemal Paşa’nın Türkiye’de yaptığı gibi Afganistan’ın kurtuluş savaşını başardı. Helâl olsun” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam