Ekonomi
“Pandemi sonrası PR çalışmalarına yönelen şirketlerin sayısı arttı”
Günümüzde şirketlerin sosyal medya ve PR çalışmaları için çok büyük bütçeler ayırdıklarını ve bu yatırımların karşılığını fazlasıyla aldıklarını ifade eden Ünvanlı Medya kurucusu Caner Ünvanlı, sektörün pandemi sonrası sıra dışı bir büyüme kat ettiğini ve bu büyümenin sürmesini beklediklerini açıkladı.
Hubspot tarafından yayımlanan ‘The State of Content Marketing 2022’ isimli rapora göre 2021 yılında dijital pazarlama faaliyetleri ile uğraşanların yüzde 69’luk kısmı SEO çalışmalarına yatırım yaptı. Aynı zamanda 2021 yılında yapılan SEO yatırımları 2020 yılına oranla yüzde 5’lik bir artış gösterdi.
Deloitte tarafından 2022 yılının nisan ayında yayınlanan ‘Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2021 Raporu’nda, Türkiye’de toplam organize medya sektörü yatırımlarının yüzde 42,4’lük kısmının televizyona yapıldığı belirtildi. Fakat beklenen bir sonuç olarak dijital reklam yatırımlarının yüzde 46,7 ile ilk sırada yer aldığı görüldü. 2021 yılı içerisinde Türkiye’de televizyona 7,19 milyar TL yatırım yapılırken, dijital ortamda yapılan reklamlar ise 18,68 milyar TL olarak açıklandı.
2022 yılı içerisinde SEO ve PR çalışmalarına olan ilginin daha fazla arttığını ve önümüzdeki yıllarda bu artışın devam edeceğini ifade eden Ünvanlı, “Önceden sosyal medya ve PR çalışmalarına çok büyük bütçeler ayrılmıyordu fakat pandemi sonrası şirketlerin bu alana olan bakış açısı değişmeye başladı. Biz zaten uzun yıllardır bu çalışmaların gerekliliğinden ve öneminden bahsederek şirketleri stratejilerini bu alanda kurmaları gerektiği konusunda uyarıyoruz. Pek çok şirket artık bunu fark etti ve bu da özellikle 2022 ile beraber bu alana olan ilginin artmasına neden oldu” dedi.
“REKLAM YATIRIMLARINDAN GELEN GERİ DÖNÜŞLER GELECEK STRATEJİLERİ BELİRLEMEDE ETKİLİ”
Artık sosyal medya ve PR çalışmalarının pazarlama stratejilerine hakim olmaya başladığını ve şirketlerin reklam çalışmaları kapsamında en büyük bütçeleri bu alana ayırdığını dile getiren Ünvanlı, “Şirketler kendi içlerinde kurmuş oldukları birimler aracılığıyla farklı reklam yatırımlarından ne kadar geri dönüş aldıklarını kalem kalem görüntüleyebiliyor ve gelecek dönem için reklam stratejilerini ve yatırımlarını da buna göre belirliyor” diye konuştu.
Hem iş hayatında başarılı olmak isteyen şirketlerin hem de ürettiği eserleri geniş kitlelere ulaştırmak isteyen sanatçıların sosyal medya çalışmalarını önemsemesi gerektiğini dile getiren Ünvanlı, “Nasıl ki güçlü ilişkiler kurmak, çalışılan ekiple birlikte koordine şekilde ilerlemek ve dürüstlük ilkesini öne çıkarmak önemliyse, sosyal medya çalışmalarını aynı özveri ile yürütmek de o kadar önemli. Artık sosyal medya, basın bültenleri ve SEO da dahil olmak üzere tüm PR enstrümanlarını bir arada ve etkili şekilde kullanmayan şirketlerin ya da kişilerin mevcut rekabet koşullarına ayak uydurabilmeleri çok zor” ifadelerini kullandı.
Kriz yönetimi için doğru adımlar atılmasının önemine vurgu yapan Ünvanlı sözlerini şu şekilde noktaladı:
“Her sektörde olduğu gibi bu sektör içerisinde de karşılaşılan bazı olumsuzluklar var. Örneğin sosyal medya hesaplarının hacklenmesi çok ciddi bir kriz yönetimi gerektiriyor. Hesabın hacklendiği süre içerisinde şirket itibarına zarar verecek hamleler yapılıp yapılmadığının takibi ve oluşan problemlerin çözümü için ciddi ve profesyonel bir çalışma yürütmek gerekiyor.”