Bilim

Panda’nın Gen Haritası Çıkarıldı

Çinli bilim adamları, pandanın ayrıntılı gen haritasını çıkardıklarını ve hayvanın genetik bakımdan köpeğe çok yakın olduğunun anlaşıldığını açıkladılar. Çin’in resmi Xinhua ajansının haberine göre, Pekin Genetik Araştırmalar Enstitüsü uzmanları, yaptıkları bulgularda gen haritasının, dev pandanın ayı familyasının alt türlerinden biri olabileceğini de gösterdiğini kaydetti. Haberde uzmanların, pa

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Çinli bilim adamları, pandanın ayrıntılı gen haritasını çıkardıklarını ve hayvanın genetik bakımdan köpeğe çok yakın olduğunun anlaşıldığını açıkladılar. Çin’in resmi Xinhua ajansının haberine göre, Pekin Genetik Araştırmalar Enstitüsü uzmanları, yaptıkları bulgularda gen haritasının, dev pandanın ayı familyasının alt türlerinden biri olabileceğini de gösterdiğini kaydetti. Haberde uzmanların, pandanın 21 kromozom çifti ve 20 binden fazla geninin bulunduğunu tespit ettikleri ifade edildi. Ayrıca, gen haritasının, üreme kabiliyeti azaldığı için soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan pandanın kurtarılmasını sağlayabileceği de dile getirildi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Dünya Doğayı Koruma Vakfının’nın (WWF) da simgesi olan pandalar, dünyada soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan hayvanlardan. Dünyadaki yabani panda sayısı şu anda 1590’ı buluyor ve doğal ortamda yaşayan pandaların tamamına yakını Çin’in Sichuan ve Sha’anxi eyaletlerinde yaşıyor. Çin son yıllarda panda üretme teknolojisini geliştirerek, suni yöntemle yetişen panda sayısını hızla artırdı. Çin’de 1960’lı yıllarda başlatılan suni dölleme deneyleri kapsamında insan eliyle beslenen pandaların sayısı 2006 yılı sonu itibariyle 200’ü geçti ve ülkede son dönemde her yıl 10’dan fazla yavru panda dünyaya geldi. Pandalar bugüne kadar 50 doğal rezerv kurularak korumaya alındı.

Çincesi Şiong Mao (Ayı Kedi) olan pandalar 20 ya da 30 küsur yıl yaşıyor. Yavruyu 1,5 yaşındayken sütten kesen pandalar sadece bambu filizi yiyor ve yaşamlarını genelde uyuyarak geçiriyor. Çin bazı yavru pandaları da çeşitli ülkelerin devlet başkanlarına hediye ediyor.

(CİHAN)

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version