Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Orta sınıf yok oluyor! Ekonomist Mahfi Eğilmez açıkladı

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye’de yaşanan dörtnala enflasyonun tipik bir örneğiyle karşı karşıya olduğumuzu belirterek, “Orta Sınıf Yok Oluyor” başlıklı yazısında enflasyona dikkat çekti.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye’de yaşanan dörtnala enflasyonun tipik bir örneğiyle karşı karşıya olduğumuzu belirterek, “Orta Sınıf Yok Oluyor” başlıklı yazısında enflasyona dikkat çekti. Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, enflasyondaki kontrolsüz yükselişin orta sınıfın yok olmasına neden olduğunu vurgulayarak, “Gelir dağılımında yaşanan bu bozulmanın en temel nedeni 2021 Eylül ayından başlayarak 2023’ün ortasına kadar süren faiz düşürme politikasıdır.” dedi.

Eğilmez, blogundaki “Orta Sınıf Yok Oluyor” başlıklı yazısında, gelir dağılımındaki bozulmaya odaklanarak, 2022 yılında orta sınıfın daha da zayıfladığını ifade etti. Faiz düşürme politikasının 2021 Eylül ayından 2023’ün ortasına kadar devam etmesinin, enflasyonda büyük bir sıçramaya yol açtığını ve bu durumun gelir dağılımını olumsuz etkilediğini belirtti. Eğilmez, bu bozulmanın 2023 yılında da devam etmesinin beklendiğini ifade etti.

Eğilmez’in 6 Mayıs 2023 tarihli yazısında, 2021 yılına ait gelir dağılımı verilerini ele aldığını ve gelir dağılımının hızla bozulduğunu belirttiğini hatırlattı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2023 sonuçlarına göre, gelir dağılımının 2022’de daha da kötüleştiğini ortaya koydu. Gini Katsayısı’nın arttığını ve P80/P20 Oranı’nın daha da yükseldiğini belirten Eğilmez, en yüksek geliri elde edenlerle en düşük geliri elde edenler arasındaki makasın daha da açıldığını ifade etti.

Eğilmez, gelir grupları arasında 2022’de genel bir artış görülse de, en yüksek gelire sahip olan grubun bu artıştan daha fazla pay aldığını vurguladı. GSYH’nin nasıl paylaşıldığını inceleyen Eğilmez, ülkenin en zengin yüzde 20’sinin toplam gelirin neredeyse yarısını elde ettiğini belirtti. Bu durumun yıldan yıla kötüleştiğini ve en varlıklı kesimin daha da zenginleştiğini gösterdi.

Sonuç olarak, Eğilmez, gelir dağılımındaki ciddi bozulmanın temel nedeninin faiz düşürme politikası olduğunu vurgulayarak, bu politikanın enflasyondaki sıçramanın ana etken olduğunu ifade etti. Orta sınıfın giderek yok olması ile gözlemlenen bu olgunun, gelir grubu içindeki ikinci ve üçüncü yüzde 20’lik kesimin gelirindeki artışların çok düşük olmasıyla uyumlu olduğunu belirtti.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam