Türkiye
Öğretmenlik Meslek Kanunu Görüşmeleri Devam Ediyor! Ne Gibi Değişiklikler Olacak?
Öğretmen meslek kanunu görüşmeleri devam ediyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda geçen hafta görüşmeleri başlanan ve toplamda 42 maddeden oluşan Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin 25 maddesi kabul edildi. Teklifin bu hafta içinde Meclis’ten geçerek yasalaşması bekleniyor.
Öğretmenlik Mesleği İhtisas Mesleği Olarak Tanımlanacak
Kabul edilen maddelere göre, öğretmenlik, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor. Öğretmen olarak istihdam edilecek bireylerin, en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim programlarından mezun olmaları ve hazırlık eğitiminde başarılı olmaları gerekecek.
Hazırlık Eğitimi ve Şartlar
Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Bu eğitimin süresi 4 dönem olarak belirlense de, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre bu süre 3 döneme de indirilebilecek.
Hazırlık eğitimine kabul edilecek adaylar için bazı şartlar da belirlendi. Bu şartlar arasında Türk vatandaşı olmak, belirli suçlardan mahkum olmamak ve öğretmenliğe atanacağı alan için Bakanlıkça belirlenen yükseköğretim programlarından mezun olmak yer alıyor. Ayrıca, adaylar güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından da geçmek zorunda kalacaklar.
Başarı Değerlendirmesi
Hazırlık eğitiminde her bir teorik ders için en az iki yazılı sınav yapılacak ve her dersten 100 üzerinden en az 60 puan alanlar başarılı sayılacak. Uygulamalı derslerde ise adaylar, eğitim personeli ve eğitim kurumu müdürü tarafından değerlendirilecek.
Sözleşmeli Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları
Kabul edilen maddelere göre, hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecekler. Sözleşmeli öğretmenler, eğitim kurumlarına yerleştirilmeleri atamaya esas başarı puanı esas alınarak yapılacak. Öğretmenlik mesleği kariyer basamakları ise öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak üçe ayrılacak.
Yönetici Görevlendirme ve Mesleki Gelişim
Yeni düzenlemeye göre, eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak görevlendirilecek adaylar, Milli Eğitim Akademisi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınacak. Ayrıca, öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla sürekli ve izlenebilir mesleki gelişim faaliyetleri düzenlenecek.
BİZİ TAKİP EDEREK DESTEK OLUN…
KAYNAK: HABER MERKEZİ