Türkiye
O Kişiler VERGİDEN MUAF TUTULUYOR! Otomobil Sahiplerine Uyarı! Boşuna Para Ödemeyin
Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) birinci taksit ödeme süresi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi duyurusuyla 6 Eylül’e kadar uzatıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda alınan bu karar, araç sahiplerine ek bir süre tanıyarak ödeme kolaylığı sağlamayı amaçlıyor.
Araç sahipleri, 31 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar ödenmesi gereken Ek MTV birinci taksitini 6 Eylül Çarşamba gününe kadar ödeyebilecekler. Bu uzatma sayesinde ödeme işlemlerini daha planlı bir şekilde gerçekleştirmek isteyen araç sahipleri için önemli bir fırsat sunulmuş oldu.
Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet adresi “gib.gov.tr”, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarıyla banka hesabından, şubelerden, mobil, telefon ve internet bankacılığı kanallarıyla gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, ödemeler vergi dairesi vezneleri ile PTT şubeleri aracılığıyla da yapılabilir.
Ek MTV ödemelerini yapmayan araç sahipleri, trafikten çekme, hurdaya veya yurt dışına çıkarma gibi işlemleri gerçekleştiremeyecekler. Bu nedenle ödemelerini süresinde yapmanın önemi bir kez daha vurgulanıyor.
Depremzedeler İçin Özel Vergi Muafiyeti
Bununla birlikte, depremzedeler için önemli bir gelişme yaşandı. 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen bölgelerdeki araç sahipleri için ek MTV ödemesi istisna getirildi. Bu bölgeler arasında Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ ile Sivas’ın Gürün ilçesi bulunuyor.
Bu kapsamda, deprem tarihine kadar kayıtlı ve tescilli olan taşıtlar, deprem sonucunda ağır veya orta hasar gören binalara ait taşıtlar, depremde kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve deprem nedeniyle yakınlarını kaybeden mükelleflere ait taşıtlar Ek MTV’den muaf tutuluyor.
Bu vergi muafiyeti, depremzedelerin zorlu süreçlerinde bir nebze olsun destek olmayı amaçlıyor. Böylece ekonomik yükün azaltılması ve mağduriyetin en aza indirilmesi hedefleniyor.