Connect with us

EKONOMİ

Nükleersiz Bir Türkiye Mümkün mü?

Yayınlanma tarihi:

Güncellenme tarihi:

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşaatı başlarken nükleer enerji karşıtları da propagandalarına devam ediyor. Peki nükleer enerjisiz bir Türkiye mümkün mü?

Türkiye mevcut durumda elektriğinin %43’ünden fazlasını doğalgazla, %25’ini de kömürle elde ediyor. Hidroelektrik üretimi %25, rüzgar ise %5 e yakın pay ile yer alıyor.

Enerjinin %65’ten fazlası ise çevreye ağır tahribatı olan kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlarla elde ediliyor.

Dünyadaki elektrik üretiminin ise %40’ı kömür, %23’ü doğalgaz, %17’si hidroelektrik ve %11’i nükleer ile üretiliyor. Toplam 21000 Terravat kapasitesi olan dünya elektrik üretiminin sadece 500’ü yani %2.3’ü rüzgar, 87’si yani sadece sadece binde 4’ü güneş enerjisiyle üretiliyor.

Rüzgar enerjisinin uygulanabilirliği düşükken, güneş enerjisinin yatırımının pahalı olması tercih edilmemelerine sebep oluyor.

Türkiye, zengin su kaynakları ile dünya ortalamasına göre %8 daha fazla hidro elektrik üretebiliyor. Doğalgaza kolay ulaşabilir olması da kömür ile doğalgazın toplam üretimde yer değiştirmesine sebep olmuş durumda.

Ancak Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki avantajı da tabloya yansımış durumda. 2014 verilerine göre rüzgar enerjisi %5’e ulaştı. Güneş enerjisi de yüzde olarak düşük olsa da dünya ortalamasının çok üzerinde. Fakat bu avantajlar bile elektrik üretimi için yeterli değil.

Çevreciler tarafından istenmeyen olarak sınıflandırılan nükleer enerjinin alternatifleri doğalgaz ve kömür.

dunya-elektrik-uretimi

Dünyanın Elektrik Üretimi

Türkiye’de Elektrik Üretimi

Hangi Ülke Ne Kadarı Nükleer ile Üretiyor?

Ermenistan: %30

Arjantin: %5

Brezilya: %3

Belçika: %52

Çin: %2

Fransa: %76

Almanya: %16

İran: %1

Hindistan: %3

Hollanda: %4

Kore: %29

ABD: %19

Rusya: %17

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla