Bilim
Nükleer Enerji Konteynera Sığacak
Japon endüstri devi Mitsubishi, nükleer enerjinin yaygınlaşması konusunda gelecek on yıl içinde büyük bir atılım yapacak. Şirket on yıl içinde kamyonlarla kullanılacak yere teslim edilebilecek 40’lık kargo konteynerına sığacak büyüklükte taşınabilir nükleer reaktör üretecek.
Bu mikro nükleer reaktörlerin 40 tondan hafif ve 3 metre boy, 4 metre genişliğe sahip olacağı belirtiliyor.
Bir Tane Mikro Nükleer Reaktör Bir Otomotiv Fabrikasına Yetiyor
Yapılan açıklamaya göre her bir mikroreaktör 500kW enerji üretecek. Katı hal çekirdek teknolojisi ile çalışan reaktör, dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan içindeki zenginleştirilmiş uranyum ile 25 yıl kadar çalışabilecek.
Yapılan araştırmalara göre yılda 150 bin araç üretme kapasitesine sahip, boyahane, montaj gibi bölümleri olan bir otomotiv fabrikasının enerji tüketimi de yaklaşık 500 kW tutarında.
Yakında üretime geçecek TOGG’un Gemlik Fabrikası’nın da yıllık 175 bin araç kapasitesi olacağı düşünüldüğünde sadece bir adet mikro nükleer reaktör ile TOGG fabrikası 25 yıl dışarıdan enerji almadan üretim yapabilecek. Bir diğer deyişle bir mikro nükleer reaktör, 4.5 milyona yakın otomobilin üretimi için gerekli tüm enerjiyi sağlayabilecek.
Daha yüksek kullanımlarda ise birden çok mikro reaktör birlikte kullanılabilecek ve kapasite yükseltilebilecek.
Mikro Nükleer Reaktörün 2030’da Satışa Çıkması Bekleniyor
2030’larda kullanıma girecek ürünü Japonya ve diğer hükümetlerden alınacak onay kullanıma girmesine yol açacak.
Reaktörün soğutmasının herhangi güç kaynağı ya da suya gerek kalmadan yapılması ön görülüyor. Ürünün kullanılabilirlik testleri 2023’te başlayıp iki yıl devam edecek.
Reaktörlerin yakıtları bittiğinde ise tekrar doldurularak kulllanıma alınabilecek. Bu tür reaktörlerin düşük bakım maliyetleri ile çalışacağı için doğal afetlere ve terör saldırılarına korunaklı olması için yer altına konulması da mümkün olacak.
Her bir reaktörün maliyetinin ise on milyon dolar seviyesinde olması bekleniyor.
Dünyada hali hazırda 31 ülkede Nükleer elektrik üretiliyor. Nükleer teknolojiye sahip ülke sayısı ise 11.
2011 Fukusima kazasından dolayı bir süre nükleer enerji santrallerini kapatan Japonya ise sonradan tüm santralleri geri açtı. Japonya, ABD ve AB ülkeleri hali hazırda yeni nükleer santral inşaalarına devam ederek, yeni ihtiyaçlarını ya da eskimiş santralleri yerine geçecek santralleri değiştirmeyi planlıyor.
Mitsubishi’nin, aynı zamanda Türkiye’nin Sinop’ta inşaa edilecek nükleer santralinin de yüklenicisi olması bekleniyor.