Türkiye
Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi’nde sona gelindi
2013 yılında başlayan ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) koordinatörlüğünde yürütülen Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi’nde Elazığ’da düzenlenen kapanış toplantısı ile sona gelindi.
İzleme ve değerlendirmesi Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile birlikte yapılan projede, pek çok kamu kurumu, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), akademi camiası ve çeşitli paydaşlar ile vatandaşlar yer aldı. Kırsal kesimdeki halkın gelir ve yaşam standartlarının yükseltilmesini amaçlayan projede, uygulandığı havzadaki ağaçlandırma, erozyonla mücadele, bozuk ormanların iyileştirilmesi, mera ıslahı gibi tabii kaynaklara olan baskıyı azaltmaya yönelik ormancılık faaliyetlerine de finans desteğinde bulunmaya başladı.
OGM’den yapılan açıklamada, proje kapsamında, ‘Katılımcı Entegre Havza Yönetimi’ yaklaşımıyla 36 adet mikro havzanın ve yaklaşık 446 bin hektarlık bir alanın planlamasının yapıldığı belirtilerek, “292 köy ve 20 bin 885 haneyi kapsayan çok geniş bir alanda yaklaşık 131 bin kişinin hayatına pozitif yönde katkı sağlandı. Proje yatırımlarının tamamlanması ile yapılan ankette, yüzde 95 oranında memnuniyet sonucu çıkmıştır. Proje kapsamında bugünün değerleriyle yaklaşık 1 milyar Türk lirası yatırım yapılmıştır. Tabii kaynakların korunması ve iyileştirilmesine yönelik yatırımlar kapsamında; ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon, mera ıslahı çalışmaları gerçekleştirilerek 16 milyon 400 bin adet fidan toprakla buluşturulmuştur” denildi.
‘ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAYAN ATILIMLAR OLMUŞTUR’
Bölge halkının, hayat şartlarının iyileştirilmesi ve refah seviyelerinin yükseltilmesine yönelik yatırımlar kapsamında, çiftçilerin sertifikalı tohum kullanılmaları temin edilmiş ve modern tarım teknolojilerinin yaygınlaştırdığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Böylelikle vatandaşlarımızın teknik kapasitelerini artırdık, modern tarım ve hayvancılık yapmalarına katkı sağlanmış. Kapama meyve bahçeleri kurduk, bağ terbiye sistemi ve sera tesis ettik. Sebze üretimi geliştirilmesine yönelik projeler hazırlayarak bölgenin üretim potansiyelini yükselttik. Ayrıca, yaklaşık 137 bin adet meyve fidanı dağıttık. Tarımsal çeşitliliği ve verimliliği artırılmış. Hayvan barınaklarını ıslah ettik. Arıcılığın geliştirilmesi maksadıyla da arı kovanları dağıttık. Bölge halkına ek gelir kaynakları oluşturulmuş. Değişik tonajlarda sulama havuzları inşa ettik. Damlama sulama ve kapalı sulama sistemleri tesis ettik. 13 bin 190 dekar alan sulu tarıma kazandırıldı. Az suyla çok alanın sulanması, verimliliğin artışı ve iş gücünden tasarruf sağlanmış. Hanelerin izolasyonlarını yaparak ve ev çatı sacları vererek ortalama yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlandı. Güneş enerjili su ısıtma sistemleri ve enerji tasarruflu sobalarla hane başına odun tüketimini ve ormanlarımız üzerindeki tüketim baskısını azalttık. Ayrıca ortak kullanıma açık taş ekmek fırınları inşa edilmiş. Kadın işgücünün ekonomiye daha fazla katılması ve istihdam amaçlı mesleki eğitimler kapsamında, halıcılık ve dikiş kursları, çiftçi ve besiciyi yeni üretim modelleriyle tanıştıran eğitimler bölgenin zihniyet dönüşümü yaşamasını sağlayan atılımlar olmuştur.”
Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından finanse edilen proje, ‘Kadın İşgücünün Ekonomiye Katılımı ve İstihdamı’ kapsamında, Yakın Doğu, Kuzey Afrika Avrupa ve Orta Asya Bölgesinde bulunan 30 ülkede yürütülen 41 proje arasında ödüle layık görüldü.