Connect with us

KÜLTÜR

Mostar’ın Çocukları Altın Safran’da finalist!

Yayınlanma tarihi:

Güncellenme tarihi:

Halil Serhan Köse

25’nci Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde finalistler belli oldu. Yönetmenliğini ve yapımcılığını Halil Serhan Köse’nin üstlendiği Mostar’ın Çocukları 1448 belgesel film arasında finale kaldı!

Cihan KAYALI

Türkiye’nin en uzun soluklu belgesel film festivali olan “Altın Safran” bu yıl 25’nci yılını kutluyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi Safranbolu şehrinde düzenlenen 25’nci Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ne 109 ülkeden 1448 belgesel film katıldı.

Finalist olarak 25 filmin seçildiği festivalde Uluslararası Uzun Metrajlı Belgesel Film yarışmasında 7, Uluslararası Kısa Metraj Belgesel Film yarışmasında 7, Kültürel Miras ve Korumacılık temalı ulusal Belgesel Film Yarışmasında 7, Belgesel Film Yapım Destek yarışmasında 4 katılımcı yarışıyor.

Uzun Metraj Belgesel Film Yarışması Finalistleri:

  • “Ağaçtan Umutlar” – Haydar Demirtaş (Türkiye)
  • “Alone” – Jafar Najafi (İran)
  • “Bir Gün, 365 Saat” – Eylem Kaftan (Türkiye)
  • “Flanöz” – Vahit Sarıtaş (Türkiye)
  • “Madalet” – Nebil Özgentürk (Türkiye)
  • “Mostar’ın Çocukları” – Halil Serhan Köse (Türkiye)
  • “Tanya, Summer, Winter” – Aleksandr Avilov (Rusya)

Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması Finalistleri:

  1. “How To Please” – Elina Talvensaari (Finlandiya)
  2. “İyi Ölüm” – Hasan Ete (Türkiye)
  3. “Karanlık Bölge” – Fadime Kırmızı (Türkiye)
  4. “Kuyaş’ın İpleri” – Tuğçe Talkan (Türkiye)
  5. “Kökler” – Ömer Güler (Türkiye)
  6. “Shadow Of The King” – Hadi Shariati (İran)
  7. “Şenel” – Uğurcan Özcan (Türkiye)

Kültürel Miras ve Korumacılık Temalı Ulusal Belgesel Film Yarışması Finalistleri:

  1. “Rodakis’i Ararken” – Saim Kerem Soyyılmaz
  2. “Ada” – Mahmut Taş
  3. “Deq” – Furkan Aydın
  4. “Muhafız” – Mehmet Fatih Güden
  5. “reBuilding Palanga” – Metin Çavuş
  6. “Sultanın Tacı” – Yüksel Çilingir

Belgesel Film Yapım Destek Yarışması Finalistleri:

  1. “Göğe Eren Boynuzlar” – Özlem Erörs
  2. “Kültürün İzinde” – Halil Şahin
  3. “Safranbolu’nun İzleri” – Fidan Çaça
  4. “Sessiz Gezginler Safranbolu” – Ahmet Hakan Kurt
  5. “Yabancı” – Nesli Özalp

29 Mayıs Tarihinde Başlayacak olan festival 1 Haziran tarihlerinde sona erecek.

MOSTAR’IN ÇOCUKLARI

Çocuk yaşlarında büyük bir yıkımın parçası olan Leyla, Alen ve Harun, 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı’na tanıklık ederler. Bu savaşla birlikte, renkli düşlerinin şehri Mostar, onların oyun alanı olmaktan çıkar ve korkunç bir savaşın acımasız sahnesine dönüşür.

Şimdi, Mostar’ın Çocukları Leyla, Alen ve Harun birer anne, baba ve eş olarak yaşamlarına devam etmektedir. Bu hikayede, onlar Mostar’ın umut dolu geleceğini, geçmişin karanlık izlerinden sıyrılarak yeniden inşa etmeye çalışıyorlar.

DÜN MOSTAR BUGÜN GAZZE

Çocukluklarını savaşta kaybeden ve hiç bir zaman bir daha çocuk olmayacak bu karakterlerin hikayelerini dinlerken, savaşın acımasızlığını, insanlardan neler götürdüğüne görüyoruz.

Belgeseli izlerken Filistindeki çocukları hatırlamamak elde değil. Aylardır İsrailin saldırısı altında hayata kalmaya çalışan Gazze halkı 11 bin 500 çocuğunu bu gününe kadarki İsrail saldırılarında kaybetti.

Savaşın zaman ve mekan tanımadan yıkım ve feleket getirdiğinin. Altının çizildiği Mostar’ın Çocukları ulusal ve uluslararası bir çok film festivaline katılım aldı.

HALİL SERHAN KÖSE

6 Ekim 1983’te Van’da doğan Halil Serhan Köse, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Bitlis’in, Adilcevaz ilçesinde tamamladı.

Çocukluk yıllarından beri sinema ve tiyatroya merakı olan Serhan, 19 yaşında İstanbul‘a geldi. İstanbul’da birkaç yıl oyunculuk ve dans üzerine çeşitli tiyatro grupları ile çalıştıktan sonra, sinema alanında kendini ifade etmeyi daha doğru buldu. 2008 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Sinema ve TV eğitimine başladı. Bir yandan okul hayatına devam ederken diğer yandan, yaz aylarında İstanbul’da sinema sektöründe reji asistanı olarak çalışmaya başladı. Başka Dilde Aşk, Atlıkarınca sinema filmleri ,okul yıllarında çalıştığı profesyonel filmlerdir.

Yarın İçin, Once Upon A Time Mark II (Bir Zamanlar Mark 2 ), Totem filmleri aynı yıllarda yönetmenliğini yaptığı, kısa filmlerdir.

Fakülte yıllarından sonra sinema sektörünün köklü yapım firmalarından olan ‘Med Yapım, Ay Yapım, O3 Yapım, TMC Film, BKM Yapım’ ile çalışmaya başladı. Bu firmaların dizi filmlerinde yönetmen yardımcısı olarak görev aldı. Ulusal ve uluslararası alanda başarı sağlamış; ‘Ceviz Ağacı, Bir Varmış Bir Yokmuş’ sinema filmlerinde de yönetmen yardımcısı olarak görev aldı. Kültür Bakanlığı Sinema Fonu’ndan aldığı belgesel yapım desteği ile ‘Mostar’ın Çocukları’ isimli belgesel filmini tamamladı. Sinema sektöründe aktif olarak çalışan, Halil Serhan Köse aynı zamanda kendi film projelerine zaman ayırıyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla