Emeklilik

Milyonlarca Kişiye EYT’siz Erken Emeklilik Fırsatı! Tamamlayıcı Emekliliğin Tüm Detayları Açıklandı

milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren tamamlayıcı emeklilikle ilgili köşesine dikkat çeken açıklamalara yer verdi..

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, milyonlarca çalışanı ilgilendiren tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Özellikle EYT’siz, 48, 49, 50 ve 51 yaşlarında emeklilik fırsatları sunan bu sistem, tartışmaların odağında. Kıdem tazminatı konusu gündemin merkezine yerleşse de, tamamlayıcı emeklilik sistemi bu tartışmalardan bağımsız ilerliyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Tamamlayıcı Emeklilik Nedir?

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, 2017 yılında başlatılan ve işverenlerin çalışanlarını zorunlu olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil ettiği otomatik katılım sisteminin üzerine inşa edilecek. Ancak bu yeni sistem başladığında otomatik katılım sonlandırılacak. Mevcut otomatik katılım sisteminde yer alan 7,5 milyon çalışan yeni sisteme devredilmeyecek ve sıfırdan bir yapı kurulacak.

Kıdem Tazminatına El Konulacak mı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal güvenlik sisteminde bir değişiklik öngörülmediğini belirterek, kıdem tazminatına el konulacağına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Tamamlayıcı emeklilik, mevcut sosyal güvenlik sisteminin yerine geçmeyecek, onun yanında ek bir güvence sağlayacak.

Tamamlayıcı Emeklilikte Devlet ve İşveren Katkısı

Tamamlayıcı emeklilik sisteminin otomatik katılımdan iki önemli farkı olacak. Birincisi, otomatik katılımda işveren katkısı bulunmazken, tamamlayıcı emeklilikte işveren de sisteme katkı sağlayacak. İkinci olarak, çalışanın maaşının yüzde 3’ü BES’e aktarılırken, devlet katkısı yüzde 30’du; tamamlayıcı emeklilikte ise işverenin de katkısıyla toplam katkı oranı yüzde 7’ye çıkacak. Çalışan, işveren ve devlet katkılarıyla birikim yapılacak.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Tamamlayıcı Emeklilikle Birlikte Çifte Kazanç

Bu sistem sayesinde çalışanlar hem SGK kapsamındaki emeklilik haklarını hem de tamamlayıcı emeklilikten elde edecekleri birikim veya maaşı alabilecekler. Kıdem tazminatıyla birlikte, tamamlayıcı emeklilik sistemi sayesinde emeklilikte daha güçlü bir mali güvence sağlanacak.

Uygulama Ne Zaman Başlayacak?

Tamamlayıcı emeklilik sisteminin uygulamaya başlaması için yaklaşık bir yıl süre var. Bu süreçte tüm tarafların görüş ve önerileri alınarak sistemin daha da geliştirilmesi planlanıyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Bizi takip etmeye devam edin…

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version