Ekonomi
Milyonlara Müjde! Emekliler Emlak Vergisi Ödemeyecek!
Emekliler ve belirli diğer durumlardaki mükellefler için vergi avantajları bulunuyor.
Emekliler ve belirli diğer durumlardaki mükellefler için vergi avantajları bulunuyor.
Belediyelere ödenen emlak vergisi, Mart ayının başında başlıyor ve her yıl 2 taksitte alınıyor. 2024 yılı için 1. taksit ödemeleri 1 Mart 2024 Cuma günü başlayacak ve 31 Mayıs 2024 Cuma günü sona erecek.
Yasalara göre, emekliler başta olmak üzere bazı mükellefler vergi ödemiyor.
Kimlerin vergi ödemeyeceği şu şekilde:
- Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük ev hanımları,
- İşsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylık dışında geliri olmayan emekliler,
- Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Her konut için vergi istisnası var mı?
Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar veya emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.
Yurtdışından emekli olanlar da vergi istisnasından faydalanamıyor, çünkü sadece Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar bu avantajdan yararlanabiliyor.
Vergi istisnasından faydalanmak için ilgili konutta oturma şartı bulunmuyor. Bu evde oturmanız veya kiraya vermeniz, hakkınızı kaybettirmiyor. Ancak kira geliriniz varsa, kira geliri vergisi ödemeniz gerekiyor.
Ölüm maaşı alanlar da vergi istisnasından yararlanabiliyor. Bankadaki paralardan gelir elde eden emekliler de muafiyetten yararlanabilirler.
Müracaat etmek gerekiyor mu?
Hak sahiplerinin meskenin bağlı bulunduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor. Aksi halde vergi çıkabilir.
Yanlışlıkla ödenen vergiler geri alınabilir mi?
Evet, 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödenen fazla vergiler geri alınabilir. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmelisiniz.
Yukarıda belirtilen şartları taşıyan emekliler ve diğer hak sahipleri vergi avantajından yararlanabilirler.