Türkiye
Milyonlar bu rakamı bekliyor! Emekli ve memur zammında 3 YENİ FORMÜL
Milyonlarca emekli ve memur, geçim mücadelesi verirken, emekli maaşlarındaki beklentiler Ekim ayında açılacak Meclis’e yöneliyor. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kök maaşta düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti ve beklenen zamla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayram’a göre, asıl zam yılbaşında yapılacak ancak ara dönemde en düşük maaşın 10 bin TL’ye çıkarılması daha doğru bir adım olabilir.
Emekliye Zam Düzenlemesi İçin 3 Formül:
Emekliye zam düzenlemesi gündemde ve Ekim ayında Meclis açılmasıyla birlikte ilk gelen kanuni düzenleme de emeklilere yönelik olacak. Bayram’a göre, bu düzenleme için 3 farklı formül konuşuluyor:
- En düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye çıkarılması: Eski asgari ücretle emekli maaşı arasındaki makasın yeniden açılması hedefleniyor.
- Seyyanen zam ve taban maaş artırılması: Kök maaşlara seyyanen zam yapılması, oransal artışların emeklinin cebine daha fazla yansımasını sağlayabilir.
- Ara dönemde oransal artış: Aralık bir zamın beklendiği ancak çok yüksek bir artışın olmayacağı ifade ediliyor.
Kök Maaşın Artışı ve İkramiye Beklentileri:
Bayram, en düşük kök maaşın şu anda 4,500-5,000 TL arasında olduğunu ve devletin bu maaşı normal şartlarda 7,500 TL’ye tamamladığını belirtiyor. Ancak emeklilerin daha sonra gelen zamlardan yararlanabilmesi için kök maaşlara seyyanen zam yapılmadığını ekliyor. Bu nedenle kök maaşın artırılması, gelecekteki zamların emeklinin gelirine daha fazla katkı sağlayabileceği bir adım olabilir.
İkramiye Beklentileri Üzerine Değerlendirme:
Cumhuriyetin 100. yılına yönelik emeklilere 5,000 TL ikramiye verilmesi beklentileri hakkında ise Bayram, bu durumu mümkün görmüyor. Maliye politikalarının sıkı olduğu bir dönemde bütçe giderlerinin kısılmaya çalışıldığını ifade ediyor ve daha kalıcı çözümlerle en düşük emekli maaşının artırılmasını bekliyor.
Sonuç olarak, emeklilerin ve memurların maaşlarındaki beklentiler Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte netlik kazanacak gibi görünüyor. Hangi formülün uygulanacağı ve ne kadar bir artışın yapılacağı, yakın gelecekteki düzenlemelerle netlik kazanacak.