Teknoloji
Microsoft, yapay zekâ erişim ilkelerini duyurdu!
Microsoft, yapay zekânın hızlı ilerleyişi ve kurduğu ilişkilerden dolayı bir yapay zekâ erişim ilkeleri yayınladı. Herhangi bir sorunda bu ilkelere göre sorumluluk üstlenecek.
Microsoft’un Fransız Büyük Dil Modeli girişimi Mistral AI ile yaptığı yatırım ve ortaklığın ardından şirket, OpenAI’deki derin ortaklığı (ve finansal hissesi) aracılığıyla rekabeti engellediği imajını ortadan kaldırmak için çok çalışmaya devam ediyor. Pazartesi günü Mobil Dünya Kongresi’nde şirket, “Yapay Zekâ Erişim İlkeleri” adını verdiği yeni bir çerçeve başlattı; Microsoft’un “Yapay zekâ veri merkezi altyapımızı ve dünya çapındaki diğer önemli yapay zekâ varlıklarını nasıl işleteceğimizi yöneteceğini” söylediği on bir maddelik bir plan.
Puanlar, işletmelerin farklı LLM’leri(dil modelleri) ve diğer AI ürünlerini seçmesine ve seçmesine olanak tanıyan bir uygulama mağazasının oluşturulması ve işletilmesi ve şirketin özel verilerini eğitim modellerinin dışında tutma taahhüdü gibi alanları kapsıyor. Ayrıca müşterilerin isterlerse bulut sağlayıcılarını veya bulut içindeki hizmetleri değiştirmelerine izin verme taahhüdünü de içerir. Aynı zamanda yapay zekâ hizmetleri etrafında siber güvenlik oluşturmaya odaklanmanın ayrıntılarını da veriyor; veri merkezlerinin ve diğer altyapıların çevreye duyarlı bir şekilde inşa edilmesine dikkat edilmesi ve eğitim yatırımları.
Microsoft’un başkanı ve başkan yardımcısı Brad Smith, çerçeveyi bugün Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde duyurdu. Buradaki ima Microsoft’un paydaşlarla diyaloğa ve sohbete açık olduğu yönünde olsa da, ironik bir şekilde Smith, takip sorularına yer vermeden bu haberi bir açılış konuşmasında verdi.
Duyuru, Microsoft’un OpenAI’ye yaptığı 13 milyar dolarlık yatırım için giderek artan bir düzenleyici incelemeye tabi tutulmasıyla aynı zamanda geldi; bu yatırım, şu anda küresel çapta üretken yapay zekâ hizmetlerinin sorumluluğunu üstlenen startup’ta %49 hisseye sahip oluyor. Ocak ayında, Avrupa rekabet gözlemcisi, yatırımın anti tröst kurallarına uyup uymadığını değerlendirdiğini söyledi.
Üçüncü tarafların Microsoft’un platformlarını ve hizmetlerini, şirketin yalnızca MWC’ye katılan taşıyıcılarla değil, aynı zamanda Türkiye’deki işletmeler ve kuruluşlarla önümüzdeki yıllarda geliştirmeyi umduğu kritik bir iş alanı ve kurumsal hizmet olan yapay zekâ ürünlerini geliştirmek için nasıl kullanabileceğini özel olarak amaçlıyor. Çok daha geniş bir endüstri yelpazesi.
“Eğer bizim altyapımız üzerinde bir model eğitiyorlarsa, bunu bizim altyapımıza dağıtıyorlarsa, onların verilerinin onların verileri olduğunu kabul ederiz, buna erişmeyeceğiz ve bunu bizim altyapımıza güvenen şirketlerle rekabet etmek için kullanmayacağız.” Smith dedi.
Açıkça söylemek gerekirse, bu Yapay Zekâ Erişim İlkeleri Microsoft için bağlayıcı kurallar değildir ve taahhütlerin nasıl doğrulanabileceği veya izlenebileceğine ilişkin herhangi bir ayrıntı da mevcut değildir, ancak bunu öngören bir amaca hizmet etmektedirler. Herhangi bir resmi düzenleyici soruşturma olması durumunda, bunlar muhtemelen şirket tarafından pazarda rekabeti sağlamak için proaktif çabalar sarf ettiğini iddia etmek için kullanılacaktır.
Smith bugün sahnede şunları söyledi: “Aslında bugün itibariyle veri merkezlerimizde çalışan yaklaşık 1.600 modelimiz var ve bunların 1.500’ü açık kaynaklı modeldir.” “Şirket olarak nasıl özel ve açık kaynaklı modellere odaklandığımızı gösteriyor. Büyük ve küçük şirketler.
Öte yandan, ilkeleri bu şekilde kamuya açıklayarak, kamuoyunun, Microsoft’un rakiplerinin ve özellikle düzenleyicilerin, Microsoft’un yeterli düzeyde başarısız olduğuna inanmaları durumunda bir referans noktası olarak kullanabileceği kamuya açık bir beyan haline gelir.