Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Mevduat Yapısında Dönüm Noktası: TL’nin Yükselişi ve KKM’nin Gerilemesi

Türk Lirası (TL) mevduatının cazibesi artıyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türk Lirası (TL) mevduatının cazibesi artıyor.

23 Ağustos itibarıyla, TL’nin mevduattaki payı %52,38 ile Mayıs 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Merkez Bankası’nın yeni düzenlemeleriyle birlikte, kur korumalı mevduat hesaplarının TL’ye dönüşümü hızlanacak.

Yerel Seçimlerin Ardından Kararlılık

Yerel seçimlerin ardından ekonomik programın uygulanmasına yönelik kararlılık ve enflasyonla mücadele konusundaki somut adımlar, Türk Lirası mevduata olan ilgiyi artırıyor. Kur korumalı mevduat (KKM) uygulamalarının sonlandırılmasına yönelik atılan adımlar, TL mevduatını teşvik etmeye devam ediyor.

İlk Kez 9 Trilyon Lirayı Aştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, TL mevduatın büyüklüğü Mayıs 2018’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. KKM hariç TL mevduatın toplam büyüklüğü ilk kez 9 trilyon lirayı geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında önemli değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler, TL mevduatının cazibesini artıracak.

Merkez Bankası’ndan Kritik Hamleler

Sabah Gazetesi’nden Oktay Özdabakoğlu’nun haberine göre, Merkez Bankası, döviz tevdiat hesaplarındaki artışı göz önünde bulundurarak, KKM dönüşleri için TL mevduatını özendiren önlemler aldı. Gerçek kişi TL mevduat payı %45 ila 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi. TL mevduat oranını %60’ın üzerine çıkaran bankalar için artış hedefi uygulanmayacak, ancak bu seviyede kalmaları gerekecek.

TL’ye Geçiş Hızlanacak

Kur korumalı mevduat hesaplarının TL’ye dönüşümünü hızlandırmak için tüzel kişi KKM hesapları da TL’ye geçiş hesaplamalarına dahil edildi. Bu değişiklik, tüzel kişiler tarafından gelen döviz talebini sınırlayıcı etki yapması bekleniyor. Ayrıca, TL mevduat için tutulması gereken zorunlu karşılık tutarına uygulanan faiz oranının üst sınırı politika faiz oranının %84’üne çıkarıldı. Zorunlu karşılıklarda bloke edilen tesis oranı ise 5 puan artırıldı.

5 Ayda 2,7 Trilyon TL Artış

Son haftalarda döviz kurlarındaki hareketlilikle birlikte, yabancı para mevduatında hafif bir artış gözlense de, TL mevduatının payı artmaya devam ediyor. BDDK verilerine göre, 29 Mart 2024’ten 23 Ağustos 2024’e kadar olan 5 aylık dönemde bankalardaki toplam mevduat 15,4 trilyon liradan 17,5 trilyona çıktı. TL mevduat 2 trilyon 93 milyar lira artarak 10 trilyon 788 milyara ulaştı. KKM hariç standart TL mevduat ise 6 trilyon 418 milyar liradan 9 trilyon 169 milyara yükseldi.

Vade Dağılımında Değişiklikler

BDDK verilerine göre, TL mevduatının vade yapısında değişiklikler gözlendi. Temmuz sonu itibarıyla, TL mevduatın toplamda %48,3 artarak 10,2 trilyonu geçtiği görüldü. En büyük artış, 6-12 ay vadeli mevduatta gerçekleşti. Bu vadedeki mevduat, %263,5 artarak 288,8 milyar liradan 1 trilyon 50 milyara çıktı.

Kur Korumalı Mevduat 53 Haftadır Düşüşte

Kur korumalı mevduatın TL’ye dönüşmesiyle birlikte, TL mevduatının payı yükseldi. 29 Mart’ta %41,51 olan TL mevduatının toplam içindeki payı, 23 Ağustos itibarıyla %52,38’e çıktı. Kur korumalı mevduatın payı ise 53 haftadır kesintisiz olarak düşüşte. 23 Ağustos 2024 itibarıyla KKM’nin toplam payı %9,24 oldu. KKM, 18 Ağustos 2024’te 3 trilyon 408 milyar lira ile tarihi zirveye ulaştıktan sonra, düşüşe geçti.

Ağustos Enflasyon Verileriyle Beraber Emekli Zammı Açıklandı!

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam