Teknoloji
Messenger İçin Uçtan Uca Şifreleme Dönemi Resmen Başladı
Meta, yıllardır üzerinde çalıştığı uçtan uca şifreleme güvenlik katmanını Whatsapp’tan sonra nihayet Messenger içinde kullanıma sundu.
Yıllar süren vaatler ve sınırlı testlerden sonra Meta, Messenger için varsayılan uçtan uca şifreleme korumasını sunmaya başladı. Bir duyuruda Mark Zuckerberg, kişisel sohbetlerin ve çağrıların varsayılan uçtan uca şifrelemeye tabi tutulacağını söyledi. Ancak grup sohbetleri için şifreleme hâlâ isteğe bağlı bir özellik olmaya devam ediyor.
Uçtan uca şifreleme, Meta’nın veya diğer üçüncü taraf varlıkların sohbet içeriğine erişmesine izin vermediğinden önemli bir güvenlik katmanıdır.
“Bunu gerçekleştirmek yıllar sürdü çünkü bunu doğru yapmak için zamanımızı harcadık. Mühendislerimiz, kriptografçılarımız, tasarımcılarımız, politika uzmanlarımız ve ürün yöneticilerimiz, Messenger özelliklerini sıfırdan yeniden oluşturmak için yorulmadan çalıştı,” dedi Meta’nın Messenger Başkanı Loredana Crisan bir blog yazısında.
Meta, Messenger’daki uçtan uca şifreleme özelliğini ilk kez 2016 yılında “gizli konuşmalar” modu aracılığıyla sınırlı bir testte tanıttı. Şirket, 2021 yılında sesli ve görüntülü görüşmeler için şifreleme özelliğini uygulamaya getirdi. Sosyal ağ devi, Ocak 2022’de grup sohbetleri ve çağrılar için uçtan uca şifreleme seçeneği sunmaya başladı. Ağustos 2022’de Meta, bireysel sohbetler için uçtan uca şifrelemeyi test etmeye başladı. Ağustos 2023’te şirket, yılsonuna kadar varsayılan uçtan uca şifrelemeyi kullanıma sunmayı planladığını söyledi.
Meta, mühendislik bloğunda, Signal protokolünü kullandığı uçtan uca şifrelemenin kullanıma sunulmasının çok uzun zaman aldığını, çünkü şirketin çıkartma kitaplığı ve sohbet depolama alanı gibi belirli özellikleri yeniden oluşturmak zorunda kaldığını söyledi.
Bu kullanıma sunmayla Messenger, Meta’ya ait başka bir sohbet uygulaması WhatsApp gibi uçtan uca tam koruma sağlamaya bir adım daha yaklaşacak. Ağustos ayında şirket ayrıca Messegner’ın kullanıma sunulmasından sonra Instagram Dm’lerinin uçtan uca şifreleme korumasına sahip olacağını söyledi.
Bu güvenlik güncellemesinin yanı sıra Meta, Messenger için bir mesajı gönderdikten sonra 15 dakikaya kadar düzenleme yeteneği de dâhil olmak üzere yeni özellikler de sunuyor; bu ses kliplerini 1,5x veya 2x hızında oynatmak için sesli mesajlara yönelik hız kontrolü; yeni fotoğraf ve video düzenleri ve kaybolan mesajlar için yeni bir ara yüz. Şirket ayrıca Messenger’da HD fotoğraf ve video gönderme yeteneği üzerinde çalıştığını da söyledi.
Meta ilerleyen zamanlarda da gün içinde sık sık kullandığımız teknolojileri güncelleştirmeye devam edecek gibi görünüyor.
Kaynak: TechCrunch
Fotoğraf: messengernews