Connect with us

EĞİTİM

“Meslek Yüksekokulu mezunları iş dünyasında aranan insan olacak”

Yayınlanma tarihi:

Haziranda yapılan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçlarının önümüzdeki ay açıklanması bekleniyor. YKS sınavında ter döken 3 milyondan fazla öğrenci sonuçların açıklanmasının ardından tercih yapacak. Tercih sürecinin başlamasına kısa bir süre kala Yeditepe Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Öğr. Gör. Düzgün Arslan, mesleki eğitimin önemine dikkat çekerek meslek yüksekokullarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“ŞİRKETLER MESLEKİ EĞİTİM ALMIŞ GENÇ İŞ GÜCÜ ARIYOR”

Meslek yüksekokullarının tercih edilmemesinin ‘memleket sorunu’ olduğuna dikkat çeken Arslan, bu sorunu çözmeden Türkiye’deki gençlere ve geleceğe hizmet etmekte zorlanacaklarını aktardı. Mesleki eğitimin sanayi ve endüstri sektörünün ihtiyaçlarını karşılayan bir alan olduğunu belirten Arslan, “Meslek her insanın sahip olması gereken altın bir bilezik ve mesleki eğitim Türkiyenin bir memleket sorunu. Bu sorunu çözmeden gençlerimize ve ülkemizin geleceğine hizmet etmekte zorlanacağız” dedi.

Şu anda şirketlerin mesleki eğitim almış gençlerin istihdamı noktasında sorun yaşadığını vurgulayan Arslan, “Mesleki eğitim, şu anda öncelikle sanayi ve endüstrideki firmaların beklentilerini içeren bir alan. Benim de 30 yıl içinde bulunduğum sektörde ve mevcut düzende paydaşlarımızdan aldığımız geri bildirimler, firmaların ‘meslek uzmanı’, ‘teknik uzman’, ‘tekniker’, ‘teknisyen’ gibi alanlarda iş gücü ihtiyacı olmasına rağmen, bu istihdamı karşılayacak mesleki eğitim almış genç iş gücünü bulamadıklarını ortaya koyuyor. Bu yüzden lütfen gençlerimize, öncelikle bir meslek edindirelim daha sonra kariyer yolculuğunda güvenli bir başlangıç sağlayarak ilerlemelerine destek olalım” ifadelerini kullandı.  

“EL BECERİLERİNİZ VARSA MESLEKİ EĞİTİMİ TERCİH ETMELİSİNİZ”  

Hayata atılan gençlere önce meslek sahibi olmalarını, bunun onları kariyer başlangıcında bir adım önde başlatacağını söyleyen Arslan, kimlerin meslek yüksekokullarını tercih etmesi gerektiğini de anlattı:

“Teknik el becerileriniz var ise ve 4 yıllık uzun bir eğitim yerine daha kısa yoldan hayata atılmak istiyorsanız, sorunlarla uğraşmak, çözmek size ilginç ve keyifli geliyorsa mesleki eğitimi tercih etmelisiniz. Bu meslek lisesinden itibaren de olabilir fakat eğer meslek lisesine gitmediyseniz kaçırmış değilsiniz.  Meslek Yüksek Okullarını, Meslek/Teknik Liseliler yanında Kolej, Anadolu, Fen, İmam Hatip, Akşam, Düz lise mezunları da tercih edebilir.”

“TEKNİK İŞ GÜCÜ ALANLARINDA ARANAN İNSAN OLACAKSINIZ”

Düzgün Arslan meslek yüksekokulunu bitiren öğrencileri nelerin beklediğini de anlattı. Arslan, “Meslek yüksekokulunda okuyan öğrenciler mezun oldukları andan itibaren artık iş arayan değil aranan tecrübeli mezun statüsünde devam etme fırsatını yakalıyorlar. Özellikle firmaların aradığı teknik iş gücü olarak aranan insan olacaklar. Genç işsizliğinin çözümünü genç iş gücünü doğru anlamda yönlendirebilirsek sektör bu konuda gençlerimizi desteklemeye hazır” diye konuştu.

“GENÇLERİMİZİ MESLEK SAHİBİ OLMAYA ÖZENDİRMEK İŞSİZLİĞİ AZALTACAK”

Arslan, 21 Mayıs’ta düzenledikleri ‘Mesleki Eğitim’in Geleceği’ isimli kongrede iş dünyasının, teknik uzman ihtiyacını sürekli gündeme getirdiğini ve bu yüzden gençlerin mesleklere yönlendirilmesi gerektiğinin vurgulandığını belirtti. Arslan, “Okulun kuruluşundan beri hem Türkiyede hem Almanyadaki firmalarla meslek odaları, sanayi kuruluşları, işveren ve işçi sendikaları ile irtibat halindeyiz ve bu yıl üniversite etkinlikleri bünyesinde Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odasıyla 21 Mayısta ‘Mesleki Eğitimin Geleceği’ konulu bir kongre düzenledik. İş dünyası, genç yetişmiş uzman, teknik uzman ihtiyacını sürekli gündeme getirmekte. Bu noktada ailelerimizin gençleri mesleklere yönlendirerek hem gelecek kariyer imkanlarını hem de iş imkanlarını düşünmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“MESLEK SAHİBİ OLMANIN ERDEMİNİ ANLATMALIYIZ”

“İnsanların medeniyete geçişi meslekleri doğurdu ve eğer herkes, belli bir konuda bir beceri göstererek toplumun ihtiyaçlarını çözerek ortak yaşamın ve gelişmeye destek olmuştur, aksi taktirde herkes her şeyi kendi yapmak istese idi, medeniyet de oluşmayacaktı” diyen Arslan, bu konuya getirilebilecek çözümlere ilişkin şunları söyledi:

“Bizim ilkokuldan itibaren çocuklarımıza meslekleri düzgün şekilde tanıtabilmemiz, mesleklerin neye fayda sağladığını, ne olabileceklerini, ne yapabileceklerini çocuklarımıza ilkokul ve ortaokuldan itibaren anlatarak yetenek ve becerilerine uygun yönlendirmeliyiz. Bu süreçte eğitimcilerin hem çocuklarımıza hem de Aileye rehberlik edebilmesine ve yol gösterebilmesine ihtiyacımız var. Çünkü her insan yeteneklidir ve diğerlerinden farklıdır, önemli olan o yetenekleri ve ilgi alanlarını keşfederek zamanında doğru kanala yönlendirebilmektir. Eğer bizler sivil toplum örgütleri, eğitim kurumları, basın-yayın örgütleri, Meslek odaları, İş Dünyası olarak hep birlikte daha ilkokul ve ortaokul aşamasında okullara gidip, aileleri de davet ederek bu bilgilendirmeleri yapabilirsek hem bu çeşitliliği hem meslek sahibi olmanın erdemini ve toplumdaki ihtiyaçlarımızı birlikte anlatabiliriz.”

‘BENİM ÇOCUĞUM ARA ELEMAN MI OLACAK’ DEMEYİN

Arslan okul ve meslek tercihi yapacak öğrenci adaylarına ve ailelerine de bazı mesajlar verdi. Ailelerin gençlere kulak vermesini gerektiğinin altını çizen Arslan, “Ailelerden isteğim; lütfen çocuklarınızı dinleyin; çocuklarınızla mutlu olmak istiyorsanız, onların beklentilerini yeteneklerini göz önüne alın. Lütfen zorlamayın ve benim çocuğum ara eleman mı olacak, fabrikada mı çalışacak demeden onları iyi insan olarak, meslek sahibi olarak yetiştirin. Siz önayak olun biz de sizlere destek olalım.  Aksi takdirde; benim çocuğum niye işsiz, ben bu tesisatçıdan ve elektrikçiden neden memnun değilim diye her birimiz evlerimizde şikâyet etmeye devam edeceğiz” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Öğr. Gör. Düzgün Arslan - İstanbul DHA

  • “Meslek Yüksekokulu mezunları iş dünyasında aranan insan olacak” - İstanbul DHA

Demirören Haber Ajansı

Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla