Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Merkez Bankası’ndan Kritik Açıklama! “Faiz İndirimi Gündemde Yok”

Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, şu anda faiz indirim döngüsünün gündemde olmadığını ve indirimler başladığında sıkı duruşun korunacağını söyledi.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, şu anda faiz indirim döngüsünün gündemde olmadığını ve indirimler başladığında sıkı duruşun korunacağını söyledi.

Akçay, göreve geldikten sonra yaptığı ilk söyleşide para politikasındaki sıkı duruşun “sabır ve kararlılıkla” sürdürüleceğini vurguladı. Akçay, “Faiz indirimi şu anda gündemimizde değil” dedi ve ekledi:

“Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş gözlenmeden ve yakından takip ettiğimiz diğer göstergeler de buna eşlik etmeden faiz indirimi gündeme gelmeyecek.”

Para Politikasında Sıkı Duruş:

  • Ön Koşul: Akçay, para politikasında gevşeme döngüsünün değerlendirilmesinin ön koşulunun aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş olduğunu söyledi.
  • Temkinli Yaklaşım: Akçay, merkez bankalarının ihtiyatlı tarafta kalmaya meyilli olduklarını belirterek, “Bu durum, erken bir faiz indirimi nedeniyle yeniden canlanan enflasyon riski olabileceği gibi aşırı veya gereksiz yere uzatılmış bir sıkılaştırma sürecinin sert bir inişe yol açtığı bir durum da olabilir” dedi.
  • Mevcut Koşullar: Türkiye’deki mevcut koşulların birinci durumda daha yüksek bir risk yaratması nedeniyle faiz indiriminin şu anda gündemde olmadığını belirtti.

Sıkı Duruşun Devamı:

  • Enflasyon ve İç Talep: Akçay, aylık enflasyonun ana eğiliminde, enflasyon beklentilerinde ve iç talep dengelenmesinde kalıcı iyileşmeler sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini söyledi.
  • Faiz İndirim Süreci: Akçay, “Her ne kadar şu anda bir faiz indirim döngüsü değerlendirilmiyor olsa da, indirimler başladığı zaman para politikasındaki sıkı duruşun korunacağına dair kuşkuya yer bırakmayacak şekilde sinyal verilerek bu süreç yönetilecektir” dedi.

Piyasa Beklentileri ve Anketler:

  • Faiz İndirimi Beklentileri: Reuters anketinde medyan beklenti TCMB’nin bu yılın son çeyreğinde 500 baz puan faiz indirimi yapacağı yönünde. Piyasalarda ilk faiz indiriminin Eylül’de başlayabileceğine yönelik azınlık bir görüş bulunurken, ekonomistler indirimlerin büyük bölümünün önümüzdeki yıla kalacağı görüşünde.
  • Enflasyon Beklentileri: Ekonomistler enflasyonun 12 ay sonra %30’a gerileyeceğini öngörürken, TCMB’nin güncel anketinde Temmuz için hanehalkının beklentisi %72, firmaların ise %55 ile piyasanın çok üzerinde yer alıyor.

Gevşeme ve Riskler:

  • Enflasyon Riski: Akçay, “Beklentiler sıkı duruşumuza ne kadar duyarsız ve tepkisiz kalırsa, dezenflasyon politikasının üretim ve istihdam açısından maliyeti de o kadar yüksek olacaktır” dedi.
  • TÜFE Beklentileri: Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin yaklaşık %2’ye düştüğünü belirten Akçay, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların Temmuz’da aylık enflasyona 1.5 puan ilave katkı yapacağını söyledi ve Temmuz ayında piyasa katılımcıları tarafından beklenen enflasyondan daha yüksek bir gerçekleşme olabileceğini öngördü.

Rezervler ve Kredi Kısıtları:

  • Rezerv ve TL Mevduat: Akçay, rezervlerdeki iyileşme ve TL mevduata artan talebin, kur korumalı mevduattan çıkışı hızlandırma konusunda güven artırdığını belirtti.
  • Kredi Kısıtları: Akçay, “Kredi büyümesi kısıtları, biz para politikasındaki sıkı duruş ile enflasyon beklentilerini çıpalarken, aşırı kredi büyümesi önünde sigorta işlevi görüyor” dedi.
  • Makroihtiyati Tedbirler: Akçay, makroihtiyati tedbirlerin avantajının “anlık etki” olduğunu belirterek, para politikasının yerini almış bankacılık sistemi regülasyonlarının azaltıldığını ve sadeleştirildiğini söyledi.

YKS’de Başarılı Olanlara 6 Bin TL’ye Kadar Burs İmkanı

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam