Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Enflasyonun Tek Haneye İneceği Tarihi Verdi

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu gereği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekilleri ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumda, ilk defa milletvekilleriyle bir araya gelen Erkan, enflasyonla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Erkan’ın sunumundan öne çıkan noktalar:

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
  • “Fiyat istikrarı, temel hedefimizdir, ve bu doğrultuda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz.
  • Beklentileri yeniden çıpalayacak, ekonomideki güveni artıracak ve öngörülebilirliği artıracak bir para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz. Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin döviz kuru istikrarını desteklediğini gözlemliyoruz.
  • Akaryakıt fiyatları, fiyatlandırma davranışları üzerinde ilave bir risk oluşturuyor. Akaryakıtın enflasyon üzerindeki riski önemli bir unsur olarak devam ediyor. Ayrıca, sanayiye yönelik elektrik ve doğalgaz zamlarının yıllık enflasyonu artıracağını görmekteyiz.
  • Enflasyonun ana eğilimi eylül ayı itibarıyla yavaşlamaya başlamıştır, ve dezenflasyonu sağlamak için kararlıyız. Tüm araçlarımızı enflasyon tek haneye inene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerindeki sürekli bozulma, enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmektedir.
  • Merkez Bankası rezervleri son 4 ayda 27 milyar dolar artarak 125,5 milyar dolara yükseldi. Bu, parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileriyle ana eğilimi düşürmek ve 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki patikayı uyumlu şekilde tesis etmek için gösterdiğimiz kararlılığı yansıtmaktadır. Ayrıca, politika faizinde gerçekleştirdiğimiz kademeli ve kararlı artışlar, makro ihtiyati çerçevedeki sadeleşme adımlarıyla birleşerek piyasa mekanizmasının yeniden kurulmasına yardımcı olmuştur.
  • Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduattan TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğini ve TL’ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığını göstermektedir. Piyasadaki kur oynaklığı azalmıştır.
  • Enflasyonla ilgili olarak geçiş dönemindeyiz ve bu dönemde geçici bir yükseliş görülmektedir. 2024 yılında dezenflasyon süreci başlayacaktır. Faiz kararlarımızı, miktarsal sıkılaştırma ile daha etkili hale getiriyoruz. Fiyat istikrarını sağlamak için kararlıyız. Haziran ayından bu yana uyguladığımız parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini 2024 yılında belirgin bir şekilde görmeye başlayacağımızı düşünüyoruz. Bu nedenle 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak değerlendiriyoruz.
  • Yıllık enflasyonda düşüş, baz etkisiyle Mayıs 2024’ten sonra görülmeye başlayacak ve 2025’te istikrar dönemine gireceğiz. Nihayetinde, 2026’da enflasyonu tek haneye indireceğiz.”
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version