Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Memur-Sen’in Gölgesinde Yoksullaşan Memur! Kamu Çalışanları Enflasyona Ezdiriliyor

Kamu emekçileri, 2025 yılına enflasyon farkı olmaksızın düşük zam oranlarıyla giriyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Kamu emekçileri, 2025 yılına enflasyon farkı olmaksızın düşük zam oranlarıyla giriyor.

AK Parti iktidarının Memur-Sen ile yaptığı toplu iş sözleşmesine göre, kamu çalışanlarına 2025’in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında ise yüzde 5 oranında zam yapılacak. Ancak bu oranlar, enflasyonun etkisiyle reel bir artış sağlamaktan uzak.

TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler

Enflasyon Memurların Alım Gücünü Azaltıyor

TÜRK-İŞ’in Kasım 2024 için açıkladığı 20 bin 562 TL’lik açlık sınırı, geçen yıla göre yüzde 92 artarken, asgari ücrete yalnızca yüzde 30 zam yapılması, çalışanların geçim mücadelesini daha da zorlaştırıyor. TÜİK’in resmi verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 60’ın üzerinde. Bu da memurlar ve asgari ücretliler için alım gücünün ciddi şekilde azaldığını gösteriyor.

Memur-Sen’in Etkisi Tartışılıyor

Memur-Sen’in üye sayısı, AK Parti iktidarının ilk yıllarında 40 binin altındayken bugün 1 milyonu aştı. Ancak sendikanın büyümesi, memurların ekonomik kayıplarını engelleyemedi. 2010’dan bu yana kamu emekçileri, sadece enflasyon farkı kadar zam alıyor ve reel maaş artışı gerçekleşmiyor. Uzmanlar, Memur-Sen’in hükümete yakın politikaları nedeniyle kamu çalışanlarının hak kayıplarının arttığını belirtiyor.

Memurların Hak Kayıpları Artıyor

Memur-Sen’in yetkili olduğu dönemde kamu emekçileri birçok kazanımını kaybetti. İkramiyeler, ek mesai ücretleri, kurum lojmanları, kreşler ve ek ödenekler gibi haklar tırpanlanırken, emekli maaşları ve ikramiyelerin satın alma gücü düştü. Örneğin, 30 yıl çalışan bir memurun emekli ikramiyesi 1 milyon TL’nin altında kalıyor.

Ayrıca, memurların iş güvencesi zayıfladı. Son 8 yılda, 152 bin kamu çalışanı işten çıkarılırken, Memur-Sen bu süreçte sessiz kalmayı tercih etti. Uzmanlar, bu durumun kamu emekçilerinin itibarını ve toplumsal güvenini zedelediğini ifade ediyor.

Sendikal Aidatlarla Devasa Gelir

Memur-Sen, üye aidatları üzerinden büyük bir gelir elde ediyor. 2024 yılı itibarıyla sendikaya Hazine’den aktarılan aidat miktarı 3,7 milyar TL’yi aştı. Bu kaynakların kamu çalışanlarının lehine kullanılmadığı, yalnızca sendika bürokrasisi için harcandığı eleştirileri sıkça dile getiriliyor.

Eylem Çağrısı

Ekonomik kriz ve artan yoksullaşma karşısında, kamu emekçileri için güçlü bir sendikal yapıya duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Uzmanlar, Memur-Sen’in hükümet yanlısı politikalarından memnun olmayan çalışanların, hak kayıplarını önlemek için örgütlenmeleri ve toplu eylem süreçlerine katılmaları gerektiğini vurguluyor.

Memur-Sen’in mevcut yaklaşımıyla kamu emekçileri için çözüm sunamayacağı ifade edilirken, ekonomik krizin yükünün çalışanların omuzlarına yüklendiği bir dönemde, kamu çalışanlarının haklarını savunmak için harekete geçmesi gerektiği belirtiliyor.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam