Türkiye
Memur Disiplin Affı Toplu Sözleşmede Yerini Aldı


2026-2027 dönemi Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde, geçmişte çözülemeyen sorunlara dikkat çekerek kapsamlı taleplerini kamuoyu ile paylaştı. 1 Ağustos 2025’te başlayacak olan görüşmeler öncesinde, üniversite idari personelinin haklarının korunması ve geliştirilmesi için somut adımlar atılması gerektiğini vurgulayan sendika, bu sürecin tüm kamu çalışanlarının beklentilerini karşılaması gerektiğini belirtiyor.
Geçmişten Günümüze Çözülmeyen Sorunlar
ÜNİPERSEN, 6. ve 7. dönem Toplu Sözleşme kararlarında gündeme alınan ve hâlâ çözüme kavuşamayan konulara dikkat çekiyor. Tayin-Nakil Hakkı, 3600 Ek Gösterge, YHS ve emekli maaşlarında enflasyon dışı artış eksikliği gibi sorunların personel üzerinde yarattığı mağduriyet, sendikanın taleplerinde önemli bir yer tutuyor. Grev hakkının bulunmaması ve tüm kesimlerin yeterince temsil edilememesi, sendikanın beklentilerinin sınırlarını belirleyen diğer etkenler arasında.
Toplu Sözleşmede Ele Alınması Gereken Temel Talepler
Sendika, taleplerini üç ana başlık altında topluyor:
• Genel Memur Sorunları: Tayin-Nakil haklarının puan usulüne dayalı sistemle düzenlenmesi, ek gösterge, disiplin affı ve maaş artışlarında enflasyonun aylık yansıtılması gibi konuların yeniden gözden geçirilmesi.
• Üniversite İdari Personeli Sorunları: İdari personelin, diğer kamu çalışanlarıyla eşit şartlarda tazminat ve maaş artışı alması, görevde yükselme ve unvan değişikliklerinin merkezi ve düzenli periyotlarla yapılması.
• Unvan Bazında Sorunlar: Üniversitelerdeki rektör ve dekan seçimlerinin demokratikleştirilmesi, unvan ve kadro konularında liyakate dayalı düzenlemelerin yapılması, lojman tahsisi ve kira yardımının yeniden yapılandırılması.
İşbirliği ve İleriye Dönük Beklentiler
Sendika, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve diğer sendikalarla işbirliği içinde, 8. dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde ele alınması gereken öncelikli konuların belirlenip aktarılacağını ifade etti. ÜNİPERSEN, kamu çalışanlarının haklarını savunmanın, ellerini ve gövdelerini de taşın altına koymayı gerektirdiğini vurgulayarak, bu sürecin tüm paydaşlar için hayırlı sonuçlar doğurmasını umut ediyor.
Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!…
KAYNAK: HABER MERKEZİ
