Ekonomi
Meclis’te EYT tartışması! “Suriyeliler değil de EYT’liler mi…”
İYİ Parti Antalya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Feridun Bahşi ve HDP’li vekil Mahmut Toğrul’un gündeminde EYT vardı.
Meclis’te yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte EYT daha sık gündeme gelmeye başladı.
Dün yapılan genel kurulda İyi Parti Antalya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Feridun Bahşi ve HDP’li vekil Mahmut Toğrul’un gündeminde EYT vardı.
Bahşi, “Bugün, Suriyelilere yani milyonlarca Suriyeliye milyarca dolar harcarken; bu, devlete yük olmuyor, spor kulüplerinin borçları affediliyor; bu, devlete yük olmuyor, beşli çetenin vergi borçları faiziyle, aslıyla affediliyor; bu, devlete yük olmuyor. Kim yük oluyor? Sadece EYT’liler yük oluyor. Milleti kendi hazinesine yük göremezsiniz. Para da milletin, hak da milletin, hukuk da milletindir.” dedi.
Bahşi, şunları kaydetti:
“İktidar partisi ne kadar kulağını tıkasa da böyle bir sorun yokmuş gibi davransa da ülkemizde bir EYT sorunu vardır. Hemen her aileyi çok yakından ilgilendiren, adına kitaplar yazılan, mitingler düzenlenen büyük bir sorun. Biz bu soruna kulağımızı tıkayamayız ve her zaman dile getirmeye de devam edeceğiz. Ne istiyor bu EYT’liler? Gasbedilen emeklilik haklarının geri verilmesini istiyor. Şimdi, devletle ya da özel şirketlerle iş başlama hukuku bir sözleşmeyle olur. Sözleşmenin iki tarafı vardır; birisi kişi, diğeri kurum. İşe başlarken de taraflar iş şartlarını belirleyen bir sözleşme imzalamışlardır ancak devlet 1999 yılında çıkardığı yasayla tek taraflı olarak bu sözleşmeyi iptal etmiştir. Yirmi yirmi beş yılda emekli olacakların haklarını gasbedip emeklilik haklarını ellerinden almıştır. Devlet hukuki sözleşmeyi ihlal etmiştir.
Cumhurbaşkanı, 31 Mart seçimleri öncesinde EYT’liler için “Onların ne istediğini, taleplerinin ne anlama geldiğini çoğu kimse bilmiyor. Onlar 38 yaşında emeklilik istiyorlar.” demişti. Değerli arkadaşlar, özellikle şunu ifade etmek istiyorum ki: Emeklilikte yaşa takılmak erken emeklilik değildir, gasbedilen emeklilik hakkının, hukukunun geri istenmesidir. Eğer bu memleket, EYT’lileri emekli ettiğinizde batacaksa, bir daha söyleyin, biz bu hususu dile getirmeyelim. Siz, memleketin bütçesini iyi yönetemezseniz tabii ki bu insanları yük olarak görürsünüz. Bugün, Suriyelilere yani milyonlarca Suriyeliye milyarca dolar harcarken; bu, devlete yük olmuyor, spor kulüplerinin borçları affediliyor; bu, devlete yük olmuyor, beşli çetenin vergi borçları faiziyle, aslıyla affediliyor; bu, devlete yük olmuyor. Kim yük oluyor? Sadece EYT’liler yük oluyor. Milleti kendi hazinesine yük göremezsiniz. Para da milletin, hak da milletin, hukuk da milletindir.
Değerli milletvekilleri, diğer bir konu ise 3600 ek gösterge sorunudur. 3600 ek gösterge vaadi, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yine kritik bir seçim öncesinde ortaya atılmış ve 24 Haziran 2018 seçimlerinden hemen önce “Bir müjde vermek istiyorum: Polis, hemşire, öğretmen, din görevlilerimiz ve diğer idarecilerimizin ek göstergelerini 3600’e çıkaracağız.” demişti ve bu kesimler büyük bir beklenti içine sokulmuş, AK PARTİ’ye oy vermeleri sağlanmıştı. Ancak seçimin hemen arkasından bu vaat de unutuldu. Cumhurbaşkanının verdiği sözün üzerinden tam üç yıl geçti ve üç yıldır tozlu raflarda bekleyen ek gösterge sorununu Ağustos ayındaki toplu sözleşme görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tekrar gündeme getirdi. Bakan, “Bu sorunun çözümü konusunda gerekli çalışmaları yapacaklarını.” söyledi ve “2023 yılındaki toplu sözleşme döneminde, 3600 ek gösterge meselesini çözeceklerini.” dile getirdi. Anlaşılan yine ek gösterge seçim vaadi olarak kullanılacak.
Değerli milletvekilleri, her yıl, adli yıl açılışında adalet sistemimizin eksikleri gündeme getirilir. Ama adaletin işleyişinin olmazsa olmaz unsuru olan adalet çalışanları her seferinde unutulur, yok sayılır. İş yükünün ağır olması, personel sayısının azlığıyla, ekonomik ve sosyal hakların yetersiz olması çalışanların psikolojisini bozmaktadır.”
HDP’li vekil Mahmut Toğrul’un ise şöyle konuştu:
“Gelin, hep birlikte, örneğin, çiftçinin gübresine, mazotuna, tohumuna destek içeren bir torba yasayı buraya getirelim; örneğin, EYT’lilerin emeklilik hakkını -ki sizde kabul ettiniz “Vereceğiz.” diyorsunuz- bir an önce bu Meclise getirelim; örneğin, memurların 3600 ek gösterge hakkını buraya getirelim; örneğin, atanamayan öğretmenlerin, daha doğrusu ataması yapılmayan öğretmenlerin, yoksulların haklarını buraya getirelim. Ama yok, bunların hiçbiri yok. Ne yapılıyor? Sürekli rantiyeye ve kendi yandaşına vergi muafiyeti, destekler şeklinde maalesef Meclis çalıştırılıyor.
Bakın, bugün yoksulluk sınırının altında bir asgari ücret var ve biz yıllardır diyoruz ki asgari ücretten vergiyi kaldıralım. Buyurun, var mısınız? Böyle bir yasayı getirin, buradan geçirelim. “Yok.”