Türkiye
Meclis’in Torba Yasa Mesaisi Başlıyor! Bu Hafta Sunulacak Torba’nın Maddeleri Belli Oldu
AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler önderliğinde hazırlanan torba yasa teklifinde, Karayolu Taşıma Kanunu kapsamındaki idari para cezalarında çarpıcı artışlara gidilmesi öngörülüyor. Bu kapsamlı teklif, ulaşım sektöründeki denetim ve yaptırımları yeniden şekillendirirken, sosyal yardımlaşma alanında da önemli yenilikleri beraberinde getiriyor.
Cezalarda Devrim Niteliğinde Artışlar
Teklife göre, bilet kullanmayan yolcular için uygulanan 300 TL’lik ceza, artık 8.500 TL ile 85.000 TL arasında değişen cezalarla yer değiştirecek. Sözleşmesiz taşımacılık yapanlara da aynı ceza aralığının uygulanması planlanıyor. Ayrıca, terminal ve ara duraklarda yolcu indirip bindiren taşımacılara verilecek idari para cezaları 5.000 TL ile 50.000 TL arasında belirlenerek, düzenlemede önemli bir sertleşmeye gidileceği belirtiliyor.
Doğum Yardımında ve DHMİ Düzenlemesinde Yenilikler
Teklifin bir diğer önemli ayağı, doğum yardımına ilişkin Sosyal Hizmetler Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de yapılacak değişiklikler. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren doğum yardımının miktarı, Cumhurbaşkanınca belirlenecek; bu yardımın ödemeleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu aracılığıyla gerçekleştirilecek ve vergi kesintisinden muaf tutulacak. Ek olarak, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çalışanlarına “Eurocontrol havacılık tazminatı” öngörülerek, havacılık sektöründe çalışanların haklarına yönelik yeni düzenlemeler gündeme taşınacak.
Gündemin Nabzını Tutan Bir Dönem
Bu torba yasa teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunulması beklenirken, hem ulaşım hem de sosyal alanda yapılacak düzenlemelerle sektör çalışanları, vatandaşlar ve ekonomi çevreleri arasında geniş yankı uyandırması bekleniyor. Yenilenen cezalar ve sosyal yardım düzenlemeleri, kamuoyunda büyük merakla takip edilirken, yapılacak değişikliklerin yaşam kalitesi ve ekonomik dengeler üzerindeki etkileri de yakından izlenecek.
Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!…
KAYNAK: HABER MERKEZİ