Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Meclis’in İlk Gündemi Belli Oldu! Yeni Anayasa Yolda

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Meclis’in İlk Gündemi Belli Oldu! Yeni Anayasa Yolda
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni yasama yılı, pazar günü gerçekleşecek özel oturum ile başlayacak. 14 Mayıs seçimlerinin ardından yaz arasına giren 28’inci Yasama Dönemi, pazar günü yapılacak bu özel oturumla ikinci yasama yılına adım atacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, bu oturumu yönetecek ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir konuşma yapacak.

Meclis’te yasama çalışmalarının ise Salı günü başlaması planlanıyor. İktidar, ekonomik paketlerin yanı sıra tartışmalı düzenlemeleri de gündemine alıyor. Eski AKP Genel Başkanvekili ve yeni dönemin Meclis Başkanı Kurtulmuş, Meclis’in yeni İçtüzük’ü hakkındaki açıklamaları ile bu yöndeki adımların önünü açtı. Kurtulmuş, çalışmaların başladığını belirterek, “Her görüşmede arkadaşlarımız ‘evet, bu içtüzükle bu iş olmuyor’ diyor. Öncelikle Meclis’in etkin çalışmasının temin edilmesi lazım. Bunun için komisyonların ciddi şekilde çalıştırılması gerekiyor. Meclis’te, özellikle yasa tekliflerinin oylanması noktasında, görüşmelerde gayriinsanı görüntülerin ortaya çıkmayacağı bir sistem kurmak durumundayız” şeklinde çalışmaların yönünü çizdi.

Amaç: Sesin Kısılmak

Cumhur İttifakı’nın yeni İçtüzük çalışmalarıyla ilgili bilgilere göre, uzun yıllardır muhalefetin istediği şekilde çalışmayan komisyonları bahane gösteren AKP, genel kurul konuşma sürelerini kısaltma amacında. İktidar, yeni İçtüzükle komisyonlarda milletvekillerinin söz hakkını bir süre artırmayı düşünse de, televizyon yayınlarının da yapıldığı genel kurul konuşma sürelerini azaltmak istiyor. Muhalefet milletvekillerinin özellikle bütçe görüşmeleri başta olmak üzere birçok oturumu “yavaşlattığı” ve etkin propaganda imkanı bulduğu gerekçesiyle, iktidar bu konuda adımlar atmaya hazırlanıyor.

İktidarın Hedefi: Anayasa Değişikliği

AKP’nin gündemindeki bir diğer önemli düzenleme ise Anayasa değişikliği teklifi. Geçmiş yasama döneminde görüşülmeyen, “aile birliği” adı altında tartışmalı hükmü ve çeşitli kıyafetlere Anayasal güvenceyi içeren teklifi, iktidar Meclis’e kabul ettirmek için yeterli sandalyeye sahip olmadığı için muhalefet ile görüşmeler yapacak. AKP-MHP ittifakı, özellikle Saadet Partisi-Gelecek Grubu ve DEVA’dan gelecek desteklere “umutlu” gözüyle bakıyor.

BENZERİ HABERLERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN SONGELİSME.COM’UN BİLDİRİMLERİNİ AÇIN VE ABONE OLUN

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam