Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Haberleri
MEB’den Yeni Karar! Türkçe’den 70 Almak Zorunlu Hale Geldi
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni bir düzenlemeyle açık öğretim ortaokulu ve açık öğretim liselerinde Türkçe dersinden 70 alma zorunluluğu getirdi.
Milli EÄŸitim Bakanlığı, yeni bir düzenlemeyle açık öğretim ortaokulu ve açık öğretim liselerinde Türkçe dersinden 70 alma zorunluluÄŸu getirdi. Bu deÄŸiÅŸiklik, örgün eÄŸitimle uyumlu hale getirilerek, tüm derslerden geçme notunu 50’ye yükseltme amacı taşıyor.
Açık Öğretim Kurumları YönetmeliÄŸi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenleme ile açık öğretim okullarının yönetmelikleri güncellenip birleÅŸtirildi. Açık öğretim ortaokulu, açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip liseleri için çatı bir yönetmelik hazırlandı.
Yeni yönetmeliğe göre, açık öğretim ortaokulunda Türkçe dersinden 70, diğer derslerden 50 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Açık öğretim liselerinde ise tüm derslerden 50 ve üzeri not alan öğrenciler başarılı kabul edilecek.
Elektronik Ä°ÅŸlemler ve Ä°yileÅŸtirmeler
Ayrıca, Bakanlığın verilerini açık öğretim okulları bilgi yönetim sistemine aktarabilen öğrencilerden belge istenmemesi yönünde bir düzenleme yapıldı. e-Devlet uygulaması üzerinden açık öğretim liselerine yeni kayıt işlemleri yapılabilecek. Sınavlar ise elektronik (e-Sınav), basılı evrak veya diğer yöntemlerle gerçekleştirilebilecek.
Açık öğretim ortaokulunda kayıtlı, mecburi ilköğretim çağı içinde olan öğrencilerin örgün eÄŸitim kurumlarına geçiÅŸine izin veren bir düzenleme de yürürlüğe girdi. Yeni kayıt ve kayıt yenileme iÅŸlemlerinde “Bakanlıkça ücret muafiyet hakkı verilenlerden ücret alınmaz” hükmü eklendi.
Nakil ve Geçiş İşlemleri
Mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip lisesi öğrencileri, salgın hastalık veya doÄŸal afet gibi durumlarda yüz yüze eÄŸitim olan alanlarda nakil ve geçiÅŸ yapabilecekler. Ortaöğretim Kurumları YönetmeliÄŸi’nde yapılan deÄŸiÅŸiklikler doÄŸrultusunda, açık öğretim liseleri ile örgün ortaöğretim kurumları arasındaki nakil ve geçiÅŸ iÅŸlemleri de düzenlendi.
Diğer Düzenlemeler
Öğrencilik durumları “donuk ve silik” kavramlarıyla ifade edilirken, bu terimler “kayıt yenilemeyen ve beklemeli öğrenci” olarak güncellendi. Açık öğretim bürolarının adı “açık öğretim birimleri” olarak deÄŸiÅŸtirildi. Yüz yüze eÄŸitim alan 18 yaÅŸ üstü öğrenciler için disiplin hükümleri getirildi; 18 yaÅŸ altındaki öğrencilerin disiplin iÅŸlemlerinde ise Milli EÄŸitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları YönetmeliÄŸi esas alınacak.
Yeni düzenlemelerin, açık öğretim kurumlarının daha etkin, verimli ve kaliteli hizmet sunmasına katkı sağlaması bekleniyor.
KAYNAK: HABER MERKEZÄ°