Türkiye
MEB’den Kritik Değişiklik! Okullarda 4+4+4 Eğitim Modeli Yerine 1+5+3 Geliyor
MEB’den kritik değişiklik geldi.
Son günlerde eğitim modeli üzerine tartışmalar yoğunlaştı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan 4+4+4 eğitim modelinin verimsiz olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, mevcut modelin yerine daha etkili olabilecek yeni eğitim modeli önerilerini sundular. Peki, 1+5+3 eğitim modeli nedir? Okullardaki eğitim modeli değişecek mi?
4+4+4 Eğitim Modelinin Yerine 1+5+3 Geliyor!
MEB, uzun süredir 4+4+4 eğitim modeli ile öğrencilerin eğitim öğretim hayatını yürütüyor. Ancak bu modelin verimsiz olduğu yönünde uzmanlar ve bilirkişilerden açıklamalar gelmekte. Özellikle ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerinin aynı yıl olması, eğitimin verimliliğini olumsuz etkiliyor. Bu durumu dile getiren uzmanlardan biri de Devrim Akgündüz oldu. Akgündüz, yeni eğitim modeli önerisini duyurdu ve bunun yürürlüğe girmesi gerektiğini savundu.
1+5+3 Eğitim Modeli Önerisi
Mevcut eğitim modeli, 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul ve 4 yıl lise eğitimini öngörüyor. Ancak Akgündüz, yeni eğitim modelinde “1 yıl erken çocukluk, 5 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul” olması gerektiğini belirtti.
Zorunlu Eğitim Süresi 9 Yıl Olabilir
Devrim Akgündüz, zorunlu eğitim süresine de değinerek, üniversite öğrenimi görmeyecek kişiler için 9 yıl zorunlu eğitimin olabileceğini savundu.
Üniversite Okuyacaklar Liseye Gitsin!
Akgündüz, üniversite okuyacakların 3 yıl zorunlu liseye gitmesi gerektiğini, akademik eğitimin ise gerekli görüldüğü vakit verilmesi gerektiğini belirtti. Ortaokuldaki not ve performans durumunun göz önüne alınması gerektiğini vurguladı.