Türkiye
MEB’DAN ARA TATİL KARARI! Öğrenciler Üzgün! Tatil Kısaldı, Okullar Uzadı! İlkokul, Ortaokul ve Lise
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ara tatil uygulamasını sürdürme kararının yanı sıra eğitim-öğretim iş günlerinin artırılması için düzenleme hazırlığına girdi. Öğrencilerin yılda 200 gün okula gitmesini sağlamak amacıyla çalışmalar başlatıldı.
Ara Tatil Uygulaması ve Eğitim Süresi Düzenlemesi
MEB, Kasım ve Nisan aylarındaki ara tatillerde herhangi bir değişiklik yapmayacak. Ancak eğitim-öğretim iş günlerinin artırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda, 180 olan eğitim-öğretim iş gününün 200 güne çıkarılması planlanıyor.
Eğitim Yılı Başlangıcı ve Süresi
2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı, 9 Eylül 2024’te başlayacak. Yaz tatilinin kısaltılarak eğitim süresinin uzatılması planlanıyor. Türkiye’de eğitim-öğretim iş günü birinci dönem 90, ikinci dönem de 90 olmak üzere toplam 180 gün.
Uluslararası Karşılaştırmalar ve Eğitim Süresi
Gelişmiş ülkelerde öğrenciler yılda ortalama 200 gün okula giderken, Türkiye’de bu süre daha düşük seviyede bulunuyor. MEB’in düzenlemesiyle eğitim-öğretim iş günlerinin artırılması hedefleniyor. Örneğin, Hollanda’da 200 gün, Japonya’da 210 gün, Güney Kore’de ise 220 gün okul süresi bulunuyor.
Yaz Tatili Süresi ve Düzenlemeler
MEB’in planları arasında yaz tatili süresinin kısaltılması da yer alıyor. 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren yaz tatili süresi 11 haftaya indirildi. Ancak diğer ülkelerle kıyaslandığında hala uzun sayılabilecek bir süre mevcut. Öğrencilerin 200 gün okula gitmesi için yaz tatili süresinin kısaltılması düşünülüyor.