Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Masalsı yolculuÄŸun ‘ÅŸaheser’ durağı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Anadolu Selçuklu Devletine bağlı Mengücek Beyliği döneminde 1228 yılında Süleyman Şah oğlu Ahmet Şah ile eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılan ve 9 yıllık restorasyon sürecinin sona ermesi ile geçen yıl mayıs ayında yeniden ibadete ve ziyarete açılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, mimari özellikleriyle hayran bırakıyor. Başta kapılar ve sütunları ile külliyenin birçok yerinde olan, Ahlatlı ve Tiflisli ustaların ellerinden çıkan, taş işçiliğinin en nadide ve ince örneklerini yansıtan motifler ilgi çekiyor. Cami ve darüşşifadan ibaret ve İslam dünyası ile tarihinde eşi benzeri olmayan bu külliyenin taç kapıların mimarı ve heykeltıraşı olan Ahlatlı Hürrem Şah, motif dünyasına getirdiği yenilikler, mimari tasarım dehası olması ve özellikle kıble kapısındaki cennet kapısı tasarımı ile 12-13üncü yüzyılda İslam sufizmi sanat alanındaki bir temsilcisi olarak gösteriliyor.

ANADOLUNUN EL HAMRASI

1985 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından, Dünya Kültür Mirası Listesine alınan eser, uzaktan bakıldığında simetrik olduğu düşünülen, fakat özünde asimetrik olan bezemelerde yer alan on binlerce motifin hiçbirinin bir daha kendini tekrar etmemesi özelliğini taşıyor. Bu özellik, kainattaki farklı varlıkların ahenk ve denge içinde olduklarının taşa nakşedilmesi anlamına geliyor. Mimari üslubu, süsleme ve örtü sistemlerinin denge ve uyumlu tasarımıyla önem kazanan yapı, dünyada görülmeye değer eserler listesinde de yer alıyor. Evliya Çelebinin de ziyaret ettiği ve Methinde diller kısır, kalem kırıktır ifadelerini kullandığı eser, Anadolunun El Hamrası olarak da nitelendiriliyor.

DOÄžU EKSPRESÄ° Ä°LE MASALSI BÄ°R YOLCULUK

Sivasın en önemli tarihi eserlerinin başında yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, yeniden seferlerine başlayan Turistik Doğu Ekspresi yolcularının da ziyaret noktalarının başında yer alıyor. Haftada 3 kez gerçekleştirilen Turistik Doğu Ekspresinin durak noktalarından biri olan Divriğide yolcular rehber eşliğinde Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasını ziyaret ederek, benzersiz yapı ile ilgili bilgiler alıyor. Turistik Doğu Ekspresi ile masalsı bir yolculuk yaptıklarını ifade eden yolcular, adını duydukları ama ilk kez yakından gördükleri Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasından çok etkilendiklerini belirterek, gezinin en anlamlı ziyaret noktalarından biri olduğunu söyledi.

MUAZZAM BÄ°R YAPI

Ä°stanbulda öğretmenlik yapan ve eseri ilk kez görme fırsatı bulduÄŸunu belirten Neslihan Kiremitçi, “Öğretmen arkadaÅŸlarımızla DoÄŸu Ekspresi ile geziye çıktık. Hem biraz DoÄŸu Anadoluyu görelim hem de tarihi yerleri gezelim dedik. Çok keyifli geçiyor. Önce Ä°stanbuldan DoÄŸuya gelince biraz üşüdük. Erzurumu, Karsı gezdik. Åžimdiyse Sivastayız. Hem turistik bir gezi yaptık hem de böyle yöresel lezzetleri tattık. DivriÄŸi Ulu Camii ve Darüşşifası muazzam bir yapı. Ä°lk kez geldim. GezdiÄŸimiz birçok yerde eserler zarar görmüştü ama buranın bu ÅŸekilde ayakta olması gerçekten çok etkileyici. Eser hakkında da detaylı bilgiler aldık. Çok ÅŸahane bir yapı ve çok beÄŸendik” dedi.

TURUN Ä°NCÄ°SÄ° OLDU

Ä°stanbuldan gelen, yaptığı seyahatları sosyal medyadan paylaÅŸan Helin Gözde Yılmaz, esere hayran kaldığını belirterek, “Gerçekten çok etkilendim. Buranın iyi tanıtımının yapılmadığını düşünüyorum. Her ÅŸehrin bir ulu camisi olur ama burası gerçekten çok etkileyici. İçerisi ve motifleri çok güzel ve etkileyici. Sivasa daha önce gelmiÅŸtim ama DivriÄŸiye ilk defa geliyorum. Bura hakkında çok bilgi sahibi deÄŸildim ama beni çok etkiledi. Ä°yi ki bu tura gelmiÅŸim. Ä°yi ki burayı gezmiÅŸim. Çok mutlu bir ÅŸekilde ayrılıyorum. Benim için bu turun incisi burası oldu. Çok mutluyum” diye konuÅŸtu.

CANLI CANLI GÖRMEK BAŞKA

Bursadan geziye katılan Filiz Kuru da “Burayı 5-6 sene önce gelip ziyaret etmiÅŸtim. Hala aklımda güzel anıları vardı. Tekrar etmek için bir daha geldim. DivriÄŸi Ulu Camii ve Darüşşifasına hayranım. Bizim ecdadımızın hastaları iyileÅŸtirmek için su ile tedavi ettikleri bir merkez. BaÅŸka yabancılar akıl hastalarını yakarken, bizim ecdadımız su ile hastaları iyileÅŸtiriyorlarmış. Bunun haricinde DivriÄŸiyi konaklarıyla çok beÄŸendim. Caminin motifleri bir harika. Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelmesi de bir harika. Ä°lk geldiÄŸimde restorasyondaydı. Uzun sürdüğünü biliyorum. Ama gerçekten kurtarılmış ve ÅŸahane bir yapı kazandırılmış. Televizyonlarda izlemek baÅŸka gelip, canlı canlı görmek baÅŸkadır” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir