Sosyal medyada bizi takip edin

Yaşam

Marmara’nın Kaçış Noktası Dupnisa Mağarası Nerede? Dupnisa Mağarası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye’de çok eski tarihlerden beri yaşama ev sahipliği yapmış bölgelerden biri doğası ve coğrafi özellikleri ile Türkiye’nin Kuzey batı ucundaki Kırklareli ili olmuştur. Istranca Longoz Ormanları’nın katkısıyla bölge Trakya’nın geri kalanından çok farklı bir görünüm oluşturur.

Bu bölgenin kadim bölgelerinden biri de Dupnisa Mağarası‘dır. Trakya’nın turizme açılmış ilk ve tek mağarasıdır. 2003 yılında turizme açılan Mağara, 4 milyon yıl yaşındadır. Mağara derin vadilerin arasında ormanlık bir alanda yer almaktadır.

Mağara, Marmara bölgesinin kuzey batısında Kırklareli il sınırı içindeki Demirköy’e bağlı Sarpdere köyüne 5 kilometre mesafededir. Toplu taşıma ile Sarpdere köyüne gelip, köyden kalkan dolmuşlarla bölgeye ulaşılabilir.

Özel araçlarla Demirköy ya da Kırklareli merkez üzerinden özel araçla ulaşım mümkündür. Mağara hem Demirköy yönünde hem de Kırklareli yönünden yaklaşık 50 km uzaklıktadır.

Mağara girişinde geniş ücretli bir otopark bulunmaktadır. 2021 yazı itibariyle 10 TL ücreti bulunan otoparktan hediyelik eşya, bölgede üretilen meyve-sebze ve Kırklareli’nin ünlü içeceği Hardaliye satılan alanlardan geçilerek küçük bir meydana ulaşılır. Mağara giriş ücreti 2021 yazı itibariyle büyükler için 20 TL, öğrenciler için 10 TL şeklindedir.

180 milyon yıl önce bölgede oluşan mermer yapıları zaman içinde mağarayı oluşturmuştur. Mağara ikinci jeolojik zamanda oluşmuştur. Birbirine bağlı iki kattan ve üç ayrı mağaradan oluşur. Bu türde mağaralara bilimde Mağara Sistemi adı verilir.

Üst kattaki mağaralara Kuru ve Kız Mağaraları adı verilirken, alt kattaki mağaranın adı Sulu Mağaradır. Turizm rotası olarak açılan kısmın girişi alt kattaki Sulu Mağaradan yapılır. Sulu Mağara girişinde kısa bir patikadan devam edilerek mağaraya girilir. Ayrıca ormanlık alan içinde dinlenme alanları da bulunmaktadır. Bu mağarada hava sıcaklığı 10 derecedir. Mağaranın serinliği mağara girişine yaklaşıldıkça hissedilebilmektedir. Sulu mağaranın toplam uzunluğu 1977 metredir. Buradan sürekli akan bir yer altı nehri bulunmaktadır.

Sulu mağara içinde yer altı nehrinin oluşturduğu göller bulunmaktadır. Bu göller yer yer 2 metre derinliğe kadar ulaşmaktadır.

Dupnisa Mağarası Ormanlık Bir Vadinin Arasında Yer Alıyor

Mağaranın ikinci katına ise kurulan merdivenler ile çıkılmaktadır. İkinci kattaki Sıcaklık ise 17 derecedir. Bu mağara girişten 61 metre yüksekliktedir.

Mağara içinde damla taş oluşumları görülmektedir. Dev boyutlardaki sarkıt, dikit ve sütunlar müthiş bir görüntü oluşturur.

Mağara doğal yaşama da ev sahipliği yapmaktadır. Mağara yaklaşık 60 bin yarasaya ev sahipliği yapar. Mağara dolaşılırken yarasaların yaşam alanları da görünmektedir.

Mağaranın turizme açılan 450 metresinde yürüme iskelesi, merdiven ve aydınlatma mevcuttur. Mağara içinde rahatlıkla hareket edilebilir. İki mağara arasında 61 metrelik yükseklik merdivenle geçilmesi sebebiyle yorucu olsa da merdivenler arasında dinlenebilecek alanlar mevcuttur.

Mağara yolu üzerinde de çok sayıda mola alanı mevcuttur. Çeşmelerden bölgeden doğan yumuşak ve soğuk sudan içebileceğiniz gibi, dere üzerine kurulmuş çay bahçelerinde ayağınızı suya sokarak dinlenmeniz mümkündür.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam