Ekonomi
Marketlerde Fiyatlar Ucuzlayacak mı? Perakende Yasası Meclis’te
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasası’nın acil olarak gözden geçirilmesi gerektiğini ve bu düzenlemenin esnafın korunması ve fiyatların kontrol altına alınması açısından önemli olduğunu vurguladı.
![](https://r.songelisme.com/2024/07/perakende-yasasi.jpg)
![](https://r.songelisme.com/google-news-icon.png)
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasası’nın acil olarak gözden geçirilmesi gerektiğini ve bu düzenlemenin esnafın korunması ve fiyatların kontrol altına alınması açısından önemli olduğunu vurguladı.
Palandöken, esnaf ve sanatkar kesiminin haksız rekabet nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığını belirtti. Büyük sermayelerin sektörü ele geçirmesiyle birlikte, yerel esnafın yok olma noktasına geldiğini ifade eden Palandöken, mahalle esnafının fiyat dengesini korumakta zorlandığını söyledi. “Artan nüfusa rağmen esnaf sayısında büyük bir artış gözlenmiyor. Kasap, manav gibi temel hizmetleri sunan esnaflar sokaklardan neredeyse tamamen silindi,” diye konuştu.
Perakende Yasası ve Fiyat Kontrolü
Palandöken, zincir marketlerin haftada bir gün kapalı kalmasını ve açılış-kapanış saatlerinin düzenlenmesini önerdi. Bu düzenlemelerin Perakende Yasası çerçevesinde yapılabileceğini belirtti. Şu anki yasal düzenlemeler nedeniyle şehirlerde aynı fiyat politikalarının dayatıldığını ve esnafın bu koşullarda mücadele etmesinin zorlaştığını ifade etti. Perakende Yasası’nın, esnafın enflasyonla mücadelesini desteklemek açısından kritik bir adım olduğunu vurguladı.
Meclis Gündeminde Perakende Yasası
Palandöken, Meclis’in tatile girmesiyle birlikte Perakende Yasası’nın açılışta ele alınacak ilk konu olması gerektiğini belirtti. Anayasa’nın 173. maddesinde esnaf ve sanatkarların korunmasının öngörüldüğünü hatırlatarak, bu yasanın bir an önce gündeme alınması ve yasalaşması gerektiğini ifade etti. “Esnaf ve sanatkarlarımız, enflasyonla mücadelenin en önemli ayağıdır ve bu nedenle Perakende Yasası’nın bir an önce yasalaşması gerekiyor,” dedi.
Nakit İhtiyacı Olanlara MÜJDE! 20.000 TL’ye Kadar 6 Ay Vadeli Faizsiz Kredi İmkanı
![](https://r.songelisme.com/2021/04/songelisme-e1619686428439.png)