Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Manisa’da 2 bin 200 yıllık halk meclisi ayağa kaldırılıyor

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

MANİSAnın Yunusemre ilçesinde bulunan Aigai Antik Kentinde, çeşitli dönemlerde yapılan toplam 11 yıl süren kazı çalışmalarının ardından gün yüzüne çıkarılan 2 bin 200 yıllık halk meclisi binasının (Bouleuterion) korunması ve onarımı için yeni bir sürece girildi. Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, Antik Çağdan günümüze en iyi korunmuş meclis yapılarından biri olan Bouleuterionun, bu yıl kazı sezonunda restorasyonuna başlanmasını plaladıklarını söyledi.

Batı Anadoluda kurulan 12 Aiol kentinden biri olan ve Yunusemre ilçesi Yuntdağıköseler Mahallesi sınırlarında yer alan 2 bin 700 yıllık Aigai Antik Kentinde 2025 yılı kazı çalışmaları sürüyor. Kazılar kapsamında, antik kentin en önemli yapılarından biri olan halk meclisi binası (Bouleuterion) üzerinde yürütülen çalışmalar tamamlandı. Yaklaşık 200 kişi kapasiteli olan ve M.Ö. 2nci yüzyılın ortalarında inşa edilen yapı, antik çağdan günümüze ulaşan en iyi korunmuş meclis binaları arasında yer alıyor.

Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, kazı çalışmalarına 2004 yılında ilk olarak meclis binasının bulunduğu alanda başladıklarını belirtip, “İlk kazmanın vurulduğu yer burasıydı. O dönem buranın bir meclis binası olduğu bile bilinmiyordu. Alan tamamen çalı, çırpı ve taş yığınlarıyla kaplıydı. Geçen dönemde toplam 11 yıl çalışıp halk meclisini tümüyle ortaya çıkardık” dedi.

DOĞRUDAN DEMOKRASİYE YAKIN BİR YÖNETİM ANLAYIŞINI YANSITIYOR

Aigainin antik dönemde bir polis, yani kent devleti olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sezgin, “Bugün Yunt Dağının zirvesinde kırsal bir arazideyiz ama antik çağda burada siyasi kararların alındığı bir meclis vardı. Yaklaşık 2 bin 200 yıl önce Aigai halkı, kentleriyle ilgili kararları bu binada alıyordu. Bu sistem, neredeyse doğrudan demokrasiye yakın bir yönetim anlayışını yansıtıyor” dedi.

BATI ANADOLUDA BU ÖLÇÜDE İYİ KORUNMUŞ BİR MECLİS BİNASI ÇOK NADİR

Kazılar sırasında meclis binasında Tanrıça Hestiaya ait buluntular ile yapıyı inşa ettiren aileye ait onurlandırma heykellerinin de ortaya çıkarıldığına dikkati çeken Sezgin, şöyle devam etti: “Bu yapı sadece mimari açıdan değil, barındırdığı buluntular açısından da son derece önemli. Batı Anadoluda bu ölçüde iyi korunmuş bir meclis binası çok nadir.”

KORUMA VE ONARIM AŞAMASINA GEÇİLECEK

Kazı sürecinin ardından ikinci aşamaya geçtiklerini belirten Prof. Dr. Sezgin, “Arkeolojide kazıdan sonra koruma ve onarım süreci gelir. Şu an bu aşamaya yönelik projelerimizi hazırlıyoruz. Kurullardan gerekli onaylar alındıktan sonra 2026 yılında meclis binasının koruma ve onarım çalışmalarına başlamayı planlıyoruz. Hedefimiz yapıyı çatıyla koruma altına almak ve iç mekanda heykel kopyalarıyla canlandırma yapmak. Ziyaretçilere antik dönemde bir halk meclisinin nasıl işlediğini anlatmak istiyoruz. Bu kadar iyi korunmuş bir örnekle bunu yapmak büyük bir şans” diye konuştu.

Restorasyonun ilk etabının yaklaşık bir yılda tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Prof. Dr. Sezgin, proje maliyetinin netleşmesinin ardından sponsor desteği arayışına girileceğini sözlerine ekledi.

YAPININ YÜZDE 80İ ORİJİNAL

Aigai Antik Kentinin zorlu coğrafyasının bir avantaj sağladığını da ifade eden Sezgin, “Kent, büyük ve modern yerleşimlere uzak olduğu için ciddi bir tahribata uğramamış. Meclis binası yüzde 80e yakın orijinal haliyle ayakta. Oturma sıraları ve mimari öğeler küçük müdahalelerle kolaylıkla restore edilebilir durumda. Bu da yapıyı Antik Çağ açısından son derece değerli kılıyor” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam