Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir?

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

İsmailağa Camisi imamlığından emekli olduktan sonra kamuoyunda Nakşibendiliğin İsmailağa Cemaati’nin lideri olarak tanınan Mahmut Ustaosmanoğlu, 93 yaşında hayatını kaybetti.

Bir süredir yoğun bakımda tedavi altında olan Ustaosmanoğlu’nun vefatını torunu Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu sosyal medya hesabından, “Mahmud efendi hazretleri dedem hazreti Allah’a vasıl oldular” sözleriyle duyurdu.

Son 20 yıldır sağlık durumu kötüleşen ve Alzheimer hastalığıyla mücadele ettiği ileri sürülen Ustaosmanoğlu, özellikle 1980’den itibaren İsmailağa Cemaati çevresinde işlenen cinayetlerle, 2000’li yıllarda ise İsmailağa Cemaati’nin siyasetle ilişkilerinin kamuoyuna yansımasıyla gündeme gelmişti.

İSMAİLAĞA CEMAATİ LİDERİ MAHMUT USTAOSMANOĞLU KİMDİR?

1929’da Trabzon’un Of ilçesine bağlı Tavşanlı Köyü’nde doğan Ustaosmanoğlu, imamlık yapan babasının etkisiyle 10 yaşında hafız oldu. Medrese eğitiminin ardından, 16 yaşında imamlık yapmaya ve dersler vermeye başladı.

Ustaosmanoğlu’nun hayatı 23 yaşındayken (1952’de) Ahıskalı Ali Haydar Efendi’yle (Ali Haydar Gürbüzler) tanışmasıyla değişti. Nakşibendi şeyhi Ali Haydar Efendi’nin talebesi olan Ustaosmanoğlu, 1954’te İstanbul’da Fatih-Çarşamba’daki İsmailağa Camisi’nin imamı olarak görevlendirildi.

1960 yılında Ali Haydar Efendi’nin ölümünün ardından Ustaosmanoğlu, Nakşibendi camiasında mürşidi Ali Haydar Efendi’nin yerini aldı ve daha önemli bir figüre dönüştü.

Aynı dönemde İskender Paşa Cemaati’nin imam-hatibi olan Mehmed Zahid Kotku’nun başında olduğu İskender Paşa Cemaati’yle ihtilafa düşmemeye özen gösteren Mahmut Ustaosmanoğlu, Kotku’nun ölümünden sonra İskender Paşa Cemaati’nin başına Prof. Dr. Mahmut Esad Coşan’ın geçmesiyle, daha bağımsız bir çizgi izlemeye başladı.

Ustaosmanoğlu, 1954’te başladığı İsmailağa Camisi imamlığı görevini emekli olduğu 1996 yılına dek sürdürdü. Ustaosmanoğlu’na hürmet eden kişilerden oluşan ve 1980’ler itibarıyla kurumsallaştığı düşünülen cemaate ismini veren de Ustaosmanoğlu’nun görev yaptığı İsmailağa Camisi oldu.

Hoca-talebe ilişkilerindeki disiplinle tanınan İsmailağa Cemaati, mensupları açısından gündelik yaşamın her alanını düzenlemeye çalışan bir yaklaşıma sahip. Özellikle cemaate mensup erkekler, sakal bırakıp sarık ve cübbe kullanma zorunluluğu yüzünden kolaylıkla diğer cemaatlerin mensuplarından ayırt edilebiliyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam