Sosyal medyada bizi takip edin

Dünya

Macaristan Başbakanı Orban: AB dağılma sürecinde

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macar basınına yaptığı açıklamada, Ukrayna-Rusya Savaşı ve Avrupa kıtasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Orban, 2025in Avrupanın son barış yılı olup olmayacağı ile ilgili soruya, “Evet. Bu ihtimal göz ardı edilemez. Barışa alıştık. Avrupadaki son büyük savaş 1945te sona erdi ve o tarihten bu yana seksen yıl geçti” yanıtını verdi.

Orban, Avrupa kıtasında yaşanabilecek bir savaşın nükleer felakete dönüşebileceği korkusunun kıta nüfusunu uzun süre savaşlardan uzak tuttuğunu söyleyerek, “Bu korku, 80 yıl boyunca etkili oldu. Fakat artık bütünüyle farklı bir dünya şekilleniyor” diye konuştu.

Macaristan Başbakanı Orban, 18-19 Aralık tarihlerinde yapılan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesinde alınan bazı karar ve tekliflerin, Ukraynadaki savaşı körüklemeyi ve Rusyayı kışkırtmayı amaçladığını öne sürdü. Orban, “Avrupada iki gruplaşma bulunuyor. Biri savaş grubu, diğeri de barış grubu. Mevcut durumda savaş yanlıları hakim durumda. Brüksel savaş istiyor. Macaristan olarak biz, barış istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Orban, 20 sene önce ABnin ekonomik gücünün ABDye yakın bir seviyedeyken bugün ABD güçlenirken Avrupanın gerilediğini kaydetti. ABnin karar alma sürecinde giderek artan bir şekilde yasal boşluklardan yararlanmaya başladığı iddiası ile ilgili Orban, “AB, dağılma sürecinde bulunuyor. Yaşanan şey, Brüksel bürokrasisinin imparatorluk kurma heveslerinin güçlenmesiyle eş zamanlı ilerleyen bir dağılma süreci. Brükselde karar alınıyor ama üye ülkelerde uygulanmıyor ve birlik bu şekilde parçalanıyor” değerlendirmesini yaptı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam