Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Lise öğrencilerinin ilaçlama dronu çiftçiye çare oldu

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ANTALYA’da meslek lisesi öğrencileri, tek kalkışta 10 dönümü 10 dakikada ilaçlayan, 10 litre sıvı taşıma kapasiteli dron geliÅŸtirdi. Ãœreticilerin dron ile ilaçlama yaptırmak için sıraya girdiÄŸini belirten okul müdürü Haldun Çevik, iÅŸ gücü ve zamandan tasarruf saÄŸlandığını söyledi.

Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ‘Tarım Ä°HA’ adlı proje kapsamında öğretmenlerinin de desteÄŸiyle dron yapmak için çalışma baÅŸlattı. Yurt içi ve yurt dışından farklı firmalardan tedarik edilen parçaları bir araya getiren öğrenciler, tasarladıkları model ve yazılımla 1 ayda dron yaptı. Uydu üzerinden harita çizilerek belirlenen koordinatlarda otomatik ilaçlama yapabilen dron, 10 litre sıvı taşıma kapasitesiyle, tek kalkışta 10 dönümü 10 dakikada ilaçlayabiliyor.

GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Öğrenciler, dronun havada kalış süresi ve yük taşıma kapasitesini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Öğrencilerin yaptığı dronun tarım arazilerinde kullanımına da baÅŸlandı. Okul müdürü Haldun Çevik, geçen eÄŸitim öğretim yılında açılan Ä°HA AR-GE Merkezi’nde öğrenci ve öğretmenler tarafından dron yapımı üzerinde çalışmalara baÅŸladıklarını anlattı. Tarımsal faaliyetlerin yoÄŸun olduÄŸu kentte ilaçlama dronu yapmaya karar verdiklerini dile getiren Çevik, “GeliÅŸtirdiÄŸimiz dron çiftçiye destek veriyor. Özellikle pamuk ilaçlamasında sık kullanılıyor. Ãœreticilerimiz dron ile ilaçlama yapılması için sıraya giriyor” dedi.

Tarımsal ilaçlama dronu ile üreticilerin zamandan tasarruf ettiÄŸini dile getiren Çevik, “Öğrencilerimiz yaptığı dronu uçurarak sektöre ayrı iÅŸ kolu oluÅŸturdu. Yedek parçası, arızalandığı zaman bakımını öğrencilerimiz yapıyor. Yeni geliÅŸtireceÄŸimiz dronlarla çalışmalarımızı devam ettireceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

ÖĞRENCİLERİN HEDEFİ

Öğrencilerden Musa Özçelik, çocukluÄŸunda uçak ve drona ilgi duyduÄŸu için lisede Ä°HA ve uçak bakım teknolojileri eÄŸitimini tercih ettiÄŸini anlattı. Okuldaki teknolojik imkanları kullanarak dron yaptıklarını anlatan Özçelik, “Ä°laçlama dronunu yaptık, arazide kullanılıyor. Donanım ve yazılım açısından geliÅŸtirmelerimiz devam ediyor. Okulda ders saati sonrası uygulama yapıyoruz. Okul eÄŸitimi sonrası atölyelerde çalışmalarımıza baÅŸlıyoruz. Ben ve arkadaÅŸlarım, uçak teknisyenliÄŸi, uçak mühendisliÄŸi, elektrik-elektronik mühendisliÄŸi alanlarında kendimizi geliÅŸtirmek için buradayız ve üniversite eÄŸitimimizi de bu yönde sürdürmeyi istiyoruz” dedi.

Öğrencilerden Ekin Özdemir, üniversite eÄŸitiminde uçak mühendisliÄŸini tercih edeceÄŸini anlattı. Melike Aydan Kuzu da çocukluÄŸunda oyuncak bebekle oynamak yerine mekanik oyuncakları söküp taktığını belirtti. Ä°lgisinden dolayı Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eÄŸitimi tercih ettiÄŸini ifade eden Kuzu, AR-GE atölyelerinde aldığı eÄŸitimle kendini geliÅŸtirerek, uçak teknisyeni olmayı istediÄŸini söyledi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam