Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Kuraklık çayı da vurdu; rekoltede düşüş

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

 DOÄžU Karadeniz’de, küresel ısınmanın etkileriyle yağış rejiminin deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlı hava sıcaklıkların yüksek seyretmesi ve yağışların azalması, çay tarımını olumsuz etkiledi. 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaÅŸ çay tarımında, kuraklığın yanına yanlış hasat ve eksik gübreleme de eklenince, son yıllarda rekoltede düşüş yaÅŸandı. Geçen yıl 860 bin tondan 583 bin tona gerileyen yaÅŸ çay alımı, yeni sürgün döneminde 520 bin tona yaklaÅŸtı.

DoÄŸu Karadeniz’de Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaÅŸ çay üretiminde üçüncü sürgün hasat dönemi sürüyor. Küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlı kuraklıktan etkilenen çay tarımında, hava sıcaklıların yüksek seyretmesi ve yağış oranlarındaki azalma rekolte kaybına yol açıyor. Çayda, kuraklığın yanı sıra yanlış hasat ve eksik gübreleme nedeniyle son 5 yılda rekoltede düşüşün sürdüğü gözlemleniyor. 2021’de Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun’da 860 bin tonun üzerinde alım yapılan yaÅŸ çay, geçen yıl yaklaşık 583 bin tona gerilerken, hasat ve alımların sürdüğü yeni dönemde ise üreticiler yaklaşık 520 bin ton yaÅŸ çayı teslim etti.

REKOLTEDE YÜZDE 20 DÜŞÜŞ

Rize Ticaret Borsası BaÅŸkanı Mehmet ErdoÄŸan, rekoltedeki düşüşün süreceÄŸini belirterek, ısınan hava koÅŸullarına uygun çay bahçeleri oluÅŸturmasını önerdi. ErdoÄŸan, “Bugün biz eksikleri tespit etmeye çalışıyoruz. 5 yıl geriye baktığımızda; çay tarımında rekolte olarak, yüzde 18 ile yüzde 20 arasında bir düşüş görülmekte. Geçen yıl da bu düşüşü yaÅŸadık. Belki bu yıl biraz daha fazla bu düşüşü yaÅŸayacağız. Bunun sebeplerine geldiÄŸimiz zaman da pandemide artı ham madde fiyatlarında yükseliÅŸler oldu. Bu durumda gübrenin buraya gelip, tarlaya girmesinde fiyatsal anlamda yükseliÅŸlere neden oldu. Bu durumlar vatandaşın, gübreye eriÅŸimini zorlaÅŸtırdı” dedi.

YANLIŞ TOPLAMA VE İKLİM DEĞİŞİLİĞİ ETKENİ

Çay tarımında yapılan yanlış hasat ve küresel ısınmanın rekolte kaybına neden olduÄŸunu da söyleyen ErdoÄŸan, “Bu dönemde tarlada işçi anlamında çalışan yurt dışı kökenli bir sürü işçi geldi. Bu işçiler çay toplamayı bilmediÄŸi için tarlaya zarar verdi. Tarlada, 2 ve 3’üncü sürgünde kalması gerekli yeÅŸil yaprak kalmadı. Bunlar toplamadan kaynaklı yapılan hatalar. Bunun yanında hava ÅŸartları ve küresel ısınmanın etkilerini bölgede görmeye baÅŸladık. Bölgede yaÄŸmurların ve sıcaklıkların dengesizliÄŸini yaÅŸadık. Rize’de geçmiÅŸte 37 derece hava sıcaklığını çok az görmüştüm ama bu yaz yaklaşık 20 gün üst üste 37 derece sıcaklıkları gördük. Çay bitkimiz buna hazır deÄŸil. YaÄŸmur yaÄŸmadığı dönemlerin uzun olup, sıcakların yüksek olması bitkinin ürün vermekten çok kendini korumaya almasına sebep olmuÅŸ” diye konuÅŸtu.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam