Ekonomi
Kur Korumalı Mevduat için yeni düzenleme: Tevkifat oranları uzatıldı, kurumlar vergisi istisnası süresi 6 ay daha uzatıldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılım hesaplarına ilişkin yeni düzenlemeyi hayata geçirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılım hesaplarına ilişkin yeni düzenlemeyi hayata geçirdi.
Buna göre, mevduat, katılım fonu, kira sertifikaları ve menkul kıymetlerde uygulanan tevkifat oranları, 2024 Nisan sonuna kadar değişiklik görmeyecek. Ayrıca, KKM ve katılım hesaplarına ilişkin kurumlar vergisi istisnasının süresi, 6 ay daha uzatıldı.
Tevkifat oranları 30 Nisan 2024’e kadar geçerli olacak
Mevduat, kar payı, kira sertifikaları, tahvil ve bono, ve menkul kıymet kazançlarına yönelik tevkifat oranları, 30 Nisan 2024 tarihine kadar mevcut halleriyle geçerli olacak. Gelir vergisi kanununun geçici 67. maddesinde belirtilen geçici hükümlere göre, tevkifat oranlarının geçerlilik süresi, 31 Aralık 2023 tarihinde sona eriyordu.
KKM’de kurumlar vergisi istisnası süresi 30 Haziran 2024’e kadar uzatıldı
TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında, KKM hesaplarına yönelik yeni bir düzenleme yapıldı. Bu çerçevede, KKM ve katılım hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnasının süresi, 31 Aralık 2023’ten 30 Haziran 2024’e kadar uzatıldı.
Cumhurbaşkanı, süreyi uzatmaya ve istisna oranını azaltmaya yetkili
Cumhurbaşkanı, sürenin bitimini takiben her defasında altı ayı geçmeyen periyotlarla süreyi uzatma, uygulanan istisna oranını azaltma ve tekrar kanuni seviyesine getirme, hesap türü, hesapların vadesi ve açılış tarihine göre istisna oranı belirleme ve bu oranı azaltabilme yetkisi elde etti.
Düzenleme ne anlama geliyor?
Yapılan yeni düzenleme, KKM ve katılım hesaplarına ilişkin mevcut teşviklerin devam ettiğini gösteriyor. Tevkifat oranlarının uzatılması, bu ürünlerde elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde herhangi bir değişiklik olmayacağını, kurumların bu ürünlerden elde ettikleri gelirleri vergiden muaf tutacağını ifade ediyor.
KKM ve katılım hesaplarına ilişkin kurumlar vergisi istisnasının süresinin uzatılması ise, bu ürünlere olan ilginin devam edeceğini gösteriyor. Bu düzenleme, kurumların bu ürünlere daha fazla yönelmesini teşvik ediyor.