Connect with us

Emeklilik

Kripto varlıklarda yeni dönem! TBMM’den geçti! Kriptolar ATM’lerde kullanılabilecek mi?

10 soruda kripto varlıklarda yeni dönem! TBMM’den geçti | ATM’leri kullanılabilecek mi?

Yayınlanma tarihi:

Kripto varlıklarda yeni dönem! TBMM'den geçti! Kriptolar ATM'lerde kullanılabilecek mi?

10 Soruda Kripto Varlıklarda Yeni Dönem: TBMM’den Geçti! ATM’ler Kullanılabilecek mi?

Türkiye’de kripto varlıklara ilişkin ilk yasal düzenleme TBMM’den geçti ve bu düzenleme kripto ekosisteminde önemli değişiklikler getirdi. İşte düzenlemeyle birlikte kripto varlık dünyasında nelerin değişeceğine dair 10 soruda yeni dönem:

1. Yatırımcılardan Vergi Alınacak mı?

Yeni düzenleme kapsamında yatırımcılardan doğrudan vergi alınması öngörülmüyor. Ancak, Türkiye’de hizmet sunacak kripto platformları, yıllık gelirlerinin yüzde 1’ini Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) ve yüzde 1’ini TÜBİTAK bütçesine aktaracaklar.

2. Yetkili Kurumlar Hangileri Olacak?

Kripto varlıkların ihraç edilmesi ve ekosistemin düzenlenmesi konusunda yetki SPK’ya verildi. Bilgi sistemleri ve teknolojik altyapı konularında ise TÜBİTAK’ın belirlediği kriterler uygulanacak.

3. Kullanıcılara İşlem Sunmak İçin İzin Alınacak mı?

Evet, platformların faaliyet gösterebilmesi için SPK’den lisans alması gerekecek. Mevcut hizmet sağlayıcıları, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ay içinde başvurularını yapmalıdır. Lisans almak istemeyenler, müşteri haklarını koruyarak 3 ay içinde tasfiye kararı almak zorundadır.

4. Platformlar İzin Almadan İşlem Yürütürse Ne Olacak?

İzin almadan faaliyet gösteren platformların yetkilileri, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

5. Yurt Dışı Merkezli Platformlar Lisans Almazsa Ne Olacak?

Türkiye’de iş yeri açmayan, Türkçe internet sitesi oluşturmayan ve doğrudan pazarlama yapmayan yurt dışı merkezli platformlar için işlem yapılmayacak. Ancak, lisans almadan bu faaliyetleri yürütürlerse izinsiz kripto hizmet sağlayıcılığı olarak kabul edilecek.

6. Kripto Varlıklara El Konulabilecek mi?

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıklarına el konulamayacak. Hizmet sağlayıcıların mal varlığı da kamu alacakları için haczedilemeyecek.

7. Kripto Varlıkların Listelenme İşlemleri Nasıl Gerçekleşecek?

Kripto varlıkların listelenme ilkeleri ve esasları SPK tarafından belirlenecek. TÜBİTAK ve diğer ilgili kurumların görüşleri alınarak teknik kriterler belirlenecek. Bir kripto varlığın listelenmesi, kamunun onayı anlamına gelmeyecek.

8. Platformları Kim Denetleyecek?

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali ve bilgi sistemleri denetimi, SPK tarafından ilan edilen bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılacak.

9. Platformların Yöneticileri Ceza Alacak mı?

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları zimmet suçu işlerse, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

10. Kripto ATM’leri Kullanılabilecek mi?

Kripto varlıkların nakde veya kripto varlığa çevrildiği ATM’ler, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde faaliyetlerini sonlandıracak. Aksi halde, yetkili idareler tarafından kapatılacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla