Ekonomi
Kredi Kartı Sınırlamalarıyla Artı Para Hesapları Popüler Oldu
Kredi kartından nakit avans çekimine getirilen sınırlamalar sonrası, kredili mevduat hesabı (artı para) kullananların sayısı hızla artıyor.
Kredi kartından nakit avans çekimine getirilen sınırlamalar sonrası, kredili mevduat hesabı (artı para) kullananların sayısı hızla artıyor. Otomatik fatura, kira ve taksit gibi ödemelerde başvurulan artı paranın maliyeti ise oldukça yüksek.
Tüketimi teşvik etmek amacıyla enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartlarından nakit çekime sınırlama getirildi. Tüketiciler, kart limitlerinin yalnızca yüzde 25’ini nakit olarak çekebiliyor. Ayrıca, taksitli nakit avansın vadesi en fazla 3 ay ile sınırlı. Bazı bankalarda bu yolla çekilebilecek tutar 25 bin lira ile kısıtlı. Bu tedbirler ve kart limitlerinin dolması, artı para hesaplarının (ek hesap) kullanımını artırdı.
Artı Para Kullanıcı Sayısı Artıyor
Bankalar Birliği verilerine göre, 29.5 milyon banka müşterisinin vadesiz hesabına tanımlı artı para hesabı bulunuyor. Temmuz 2024 itibarıyla bu hesaplardan çekilen toplam miktar 315 milyar liraya ulaştı. Bu rakam bir yıl önce sadece 130 milyar lira iken, yüzde 142 oranında bir artış kaydedildi. Ortalama artı para kullanımı bir yılda kişi başına 4.676 liradan 10.679 liraya yükseldi. İlk kez artı para kullananların sayısı ise 2 milyona yaklaştı. Ayrıca, yasal takibe düşen artı para borcu da 2.9 milyardan 7.7 milyara çıktı.
Yüksek Maliyetler ve Faiz Oranları
Artı para talebi her geçen gün artarken, bu hesapların bakiyelerini kullanırken dikkatli olunması gerekiyor. Aylık azami faiz oranı yüzde 5, gecikme faizi ise yüzde 5.30 seviyesinde. Ayrıca, faiz borcunun yüzde 15’i oranında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 15’i oranında Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) eklenince, toplam aylık maliyet yüzde 6.71’e çıkıyor.
Bir Gün Sonra Faiz Uygulaması
Artı para kullanıp borcunuzu aynı gün içinde kapatsanız bile, 1 günlük faiz işletilmektedir. Limitinizi kullanıp bir dakika sonra ödeme yapsanız bile, faiz ve vergi ödenmektedir. Çünkü yatırılan para bir sonraki işgünü dikkate alınır. Faiz tahakkuku her ay sonunda hesabınıza yansıtılır ve otomatik olarak çekilir.
Hesap Dönemi ve Ödeme Süresi
Artı para hesap kesim tarihi genelde her ayın son günü olarak belirlenmektedir. Borcun hesap kesim gününde kapatılması ek faiz ödememek açısından önemlidir. Bankalar, hesap kesimden itibaren 10-15 günlük bir ödeme süresi tanır. Eğer borç bu süre zarfında ödenmezse yüzde 5.30 gecikme faizi işlemeye başlar. 90 gün içinde borç ödenmezse hesap bloke edilir ve yasal takip süreci başlar.
Otomatik Fatura Talimatları ve Masraflar
Artı para, özellikle elektrik, su, telefon gibi otomatik fatura ödemelerinde, kredi kartı borcu ödemelerinde ve ihtiyaç kredisi taksitlerinde anlık çözüm sunmaktadır. Ancak, otomatik ödemelerde de masraf olacağını unutmayın. Örneğin, ayın 10’unda otomatik su faturası ödemesi varsa, ay sonunda hesap kesimi yapılırsa 20 günlük faiz maliyeti olacaktır.
Artı Para Kullanımının Sınırlamaları
Artı para limitiniz ne kadar yüksek olursa olsun, bu hesapla vadeli mevduat açılamaz ve döviz veya altın hesabına ekleme yapılamaz. Ayrıca, hisse senedi, yatırım fonu ve kripto para gibi işlemler de yapılamaz. Bu işlemler için farklı banka hesapları veya nakit çekim yoluna gidilmelidir.
Düzenli Artış Talep Edilebilir
Vadesiz hesabınıza artı para tanımlı değilse, bankayla iletişime geçerek talepte bulunabilirsiniz. Artı para limitleri, gelir ve kredi notuna göre belirlenir. Ayrıca, otomatik limit artış talebi de verebilirsiniz.
12 Ay Vade ile Nakit İmkanı
Artı para limitinde, kredi kartlarında olduğu gibi 3 taksit sınırı yoktur. 12 aya kadar taksitle nakit kullanımı mümkündür. Taksitli kullanılabilecek bakiye, toplam limitin yüzde 80’i ile sınırlıdır. Taksitli kullanım işlemleri için ek masraf talep edilmez. Bazı bankalar, taksitli artı para kullanımında faizi, yüzde 5’in altına çekebilir.
KAYNAK: HABER MERKEZİ