Ekonomi
Konut Fiyatlarındaki Düşüş, Amortisman Süresini 13 Yıla İndirdi
Koronavirüs pandemisinin ardından artan konut fiyatları, son dönemde gerçek anlamda gerilemeye başladı.
Koronavirüs pandemisinin ardından artan konut fiyatları, son dönemde gerçek anlamda gerilemeye başladı.
Ancak bu gerileme, kiralara sınırlı bir şekilde yansırken, konutların amortisman süresi Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Haziran ve Temmuz ayında konutların amortisman süresi 13 yıl olarak hesaplandı.
Konut Satışlarındaki Artış
Son aylarda konut piyasasında yaşanan durgunluk, artan fiyatlar, yüksek kredi faizi ve alternatif yatırım araçlarına yönelimin etkisiyle belirginleşmişti. Ancak Temmuz ayında yapılan konut satışları, bazı alıcıların fırsatları değerlendirdiğini gösterdi. Sıfır konutta uygulanan düşük faizli kampanyalar ve indirimler, ikinci elde artan pazarlık marjı ile yatırımcıları harekete geçirdi. Ülke genelinde Temmuz ayında konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artış göstererek 127 bin 88 oldu ve tüm zamanların en iyi ikinci Temmuz ayı satışı gerçekleşti.
Amortisman Süresinde Rekor Düşüş
Hürriyet’in haberine göre, Endeksa’nın araştırmasına göre, Türkiye genelinde Haziran ve Temmuz aylarında amortisman süresi 13 yıl olarak belirlendi. Bu süre, sene başında 15 yıl olarak hesaplanmıştı. Konut fiyatlarındaki gerilemeye rağmen kiraların aynı oranda düşmemesi nedeniyle amortisman süresi 13 yıla indi.
En Cazip Şehirler
Endeksa’nın konut satışları üzerine yaptığı araştırmaya göre, İstanbul ve İzmir’de reel fiyat düşüşleri sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 17 olarak hesaplanırken, amortisman süreleri 14 yıl olarak belirtiliyor. Yatırımın geri dönüş süresi açısından en cazip şehir ise 10 yıl ile Ankara olarak öne çıkıyor.
Görkem Öğüt’ten Açıklama
Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, “Fiyat düşüşleri kiralarla aynı hızda ilerlemiyor ve aradaki makas giderek azalıyor. Bu durum, yıllık getiriyi artırıyor ve amortisman sürelerini 13-14 yıl seviyelerine çekmiş durumda. Kira artışlarının TÜFE ile belirlenen yüzde 60-65 seviyelerinde olduğunu düşünürsek, yatırımcılar için iki önemli pozitif gösterge bulunuyor” dedi.
Gelecekteki Trendler
Azalan talep nedeniyle maliyet artışları fiyatlara yansıtılamıyor. İnşaat sektöründe firmalar kârlarından taviz veriyor, yeni projeler ise yeni maliyetlerle başlayacak. Konut kredi faizlerinde bir düşüş olması durumunda piyasanın hareketleneceği ve hem sıfır hem de ikinci elde fiyatların artışa geçeceği öngörülüyor. Ayrıca, arz sorunu nedeniyle konut üretiminin ihtiyacın gerisinde kalması, fiyat ve kira artışlarına yol açabilir.
TESK’ten Önemli Teklif: Kredi Kartı Taksit Sınırları Kaldırılsın